BAKIRKÖY BELEDİYE MECLİS GÜNDEMİ: GREV VE SAYIŞTAY RAPORU

“BAŞINDAN BERİ GREVDEKİ İŞÇİLERİ DESTEKLİYORUZ”

Bakırköy Belediye Meclisi’nin 2022 Ocak ayı ilk toplantısında söz alan Ak Partili Meclis Üyesi Halit Cebeci, tamamı Sayıştay raporunda yer alan net sayılar üzerinden yaptığını söylediği konuşmasının başında, belediye binası önünde iki ayı aşkın süredir devam eden işçi eylemini başından beri desteklediklerini ve işçilerin yanında olduklarını ifade ederek başladı. Cebeci, Ak Parti Bakırköy teşkilatının sanki grevdeki işileri desteklemiyormuş gibi algı oluşturulmasına da kimsenin hakkı olmadığını belirtti.

HALİT CEBECİ: İŞE ALDIKLARINIZIN HAKKINI VERMEK ZORUNDASINIZ

Geçtiğimiz toplantıda belediyenin 2000 personeli olduğunu söyleyen Başkan Kerimoğlu’nun grevle ilgili, “Personel giderleri yüksek, işçilerin istediğini veremeyiz” beyanlarına cevaben Sayıştay'ın 2020 yılı raporunda personel sayısının şirket işçisi de dahil olmak üzere toplam 1776 kişi olduğunu, başkanının "2000 personelimiz var" beyanının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Cebeci, göreve geldikleri ilk günden beri, belediyede çalışan işçi sayısının fazla olduğuna değindiklerini, 220 bin nüfusa bu kadar işçinin olmasının normal olmadığını ifade ederek, "Aldığınız personele de hakkını vermek zorundasınız" dedi.

Bakırköy Belediyesi'nin bilinen en son personel sayısı Sayıştay raporunda belirtilenin de altına inmiş durumda. Personel sayısı en son 1692 iken grev alanını ziyaret ettiği için atılan bir şirket işçisi ve daha sonra atıldığı duyumunu aldığımız bir kaç işçi var. Yani toplam personel sayısı 2020 Sayıştay raporunda belirtilenin de altında. Toplam personel sayısı 1690 civarında.

Bakırköy Belediye bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 54 olduğunu hatırlatan Cebeci, gerçekleşen bütçe dağılımına baktıkların da ise personel giderlerinin 90 Milyon 30 bin TL, SGK prim giderlerinin 15 Milyon 511 bin TL, içinde sözleşmeli personelde olmak üzere ‘Mal ve Hizmet Alımı’ giderlerinin ise 141 milyon ile toplamda 246 Milyon 811 TL  ettiğini, gerçekleşen 295 milyon bütçesinin 246 milyonu ile işçilik giderlerinin karşılandığını, yalnızca kalan 28 milyonla hizmet edildiğini belirtti.

BAKIRKÖY BELEDİYESİ KANUNEN BORÇLANMASI GEREKEN MİKTARI AŞMIŞ DURUMDA

Halit Cebeci, Bakırköy Belediyesi’nin ayrıca 9 milyon 500 TL de faiz borcu olduğunu, tüm belediyelerin kanun gereği devletin kalkınma ajansına ödediği ücreti ödemeyerek 7 milyon lira da devletin ajansına borçlu olduğunu, işçisi de dahil olmak üzere SGK’ya da borçlu olduğunu söyleyerek, Sayıştay raporunda yazan borcunun 425 milyon 312 bin TL olduğunu belirtti.

Bakırköy Belediyesi’nin kanunen borçlanma sınırının 340 milyon olduğunu ve 425 Milyon 312 bin lira ile bu sınırı çoktan aştığını, bunun da Bakırköy Belediyesi’nin nereye giderse gitsin, bir kuruş borç alamayacağı anlamını taşıdığını söyleyen Cebeci, “Yani Bakırköy Belediyesi sürdürülebilir bir kurum olmaktan çıkmıştır” dedi.

Halit Cebeci personel giderlerinin bütçe içinde çok yer kaplamasının yerine belediyenin toplanmayan gelirlerinin toplanması gerektiğini ifade etti.

Halit Cebeci'nin Mal ve hizmet alım giderleri kaleminden yapılan harcamanın şirket işçilerinin gideri olduğu şeklindeki Taşkın Toprak'ın beyanını kabul etmesi hatalı oldu. Çünkü mal ve hizmet alım giderleri kaleminden belediye şirket personeline yapılan ödemelerin yanı sıra, belediyenin kırtasiye, bilgisayar, yazılım, demirbaş, tüketim malzemeleri, aşevine sebze meyve alımı, hizmet binalarının elektrik-su-ısınma giderleri, belediye araçlarının yakıt, tamir bakım giderleri de karşılanıyor. Özetle mal ve hizmet alım giderlerinin tamamını personel gideri olarak kabul etmek mümkün değil.

TAŞKIN TOPRAK: ENFLASYON ORANINDA (TÜİK Enflasyonu)  ZAM VERİRSEK BELEDİYE HİZMETLERİNİ SÜRDÜREMEYİZ.

Taşkın Toprak'ın grev ve personel giderlerine ilişkin açıklamaları mantıktan ve tutarlılıktan uzaktı.

Taşkın Toprak konuşmasında gider bütçesinin 346 milyonun işçilik gideri olduğundan bahsetti. İşçi giderinin 346 milyon olduğunu kabul etmek zor. Çünkü belediyenin 2021 yılı sonu gider tahmini 292 milyon. 2021 yıl sonu personel ve SGK prim gider tahmini 96 milyon. Dinleyenlerin aklına "Hesabın hangisi doğru, Taşkın Toprak ne söylediğini biliyor mu gerçekten?" sorusunu getirdi.

Yine Taşkın Toprak Sendikanın talebinin yerine getirilmesi halinde kadrolu işçilerin ikramiye dahil 15 bin ila 21-22 bin lira arası, tiyatro işçilerinin 10 bin lira olacağını, Tiyatro işçileri için kendilerinin teklifiyle 8 bin liraya çıkacağını söyledi. Oysa kadro işçilerinin basına verdiği demeçlerde, “Benim maaşımı 10 bin lira yapsınlar, bu grevi bitiririm" şeklindeydi.

2020 SAYIŞTAY RAPORU

Halit Cebeci belediyenin borçlarının Sayıştay raporuna konu olduğunu, belediyenin kanunen belirtilen limitin üstünde borçlandığını, belediye taşınmazlarının işgaline göz yumularak gelir kaybına neden olunduğunu, kamu kurumlarına ödenen payların ödenmediğini, toplanması gereken gelirlerin toplanmadığını ve tüm bu tespitlerin Sayıştay denetim raporuyla yapıldığını belirtti.

Halit Cebeci'ye cevaben konuşan Taşkın Toprak, "Belediye bakkal hesabı mı tutuyor, belediye kayıtlarına girmeyen borç olur mu?" diyerek, 2019 Sayıştay denetimi ile ilgili olarak Şubat ayında mecliste yaptığı konuşmasında "Türkiye'de ilk defa Bakırköy Belediyesi’nin GSM şirketlerine dava yolu ile alacak kazandırdığını ve geçtiğimiz yıl belediyenin kasasına 18 milyon 750 bin liralık bir gelir getirdiğini" belirtmişti.

Oysa 2020 yılı Sayıştay denetiminde GSM operatörlerinden geçiş hakkı bedeli olarak para alınmadığı tespiti yapılmıştı. Bu tespit daha önceki yıllarda da yapılmıştı. Sayıştay "almadınız" diye tespit yapmış, Taşkın Toprak "Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik, aldık" demişti. Bu durumda GSM firmalarından alınan paranın belediye kasasına girdiği şüpheli hale geliyor. Böyle olunca belediye kayıtları gerçekten güvenilir mi? sorusu da akla geliyor.

SAYIŞTAY BAKIRKÖY BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR ETMİŞ…

Taşkın Toprak Sayıştay'ın raporundaki; Kamu  idaresi tarafından  sunulan;  geçerli  finansal  raporlama  çerçevesi  kapsamındaki  mali  rapor  ve tablolarının,  “Denetim  Görüşünün  Dayanağı  Bulgular”  bölümünde  belirtilen  “Hesap  alanları hariç  tüm  önemli  yönleriyle  doğru  ve  güvenilir bilgi içerdiği kanaatine  varılmıştır." şeklindeki ifadenin Sayıştayın kendilerine teşekkür ettiği anlamına geldiğini söyledi. Oysa bu ifade Sayıştayın denetlediği hemen tüm belediyelerin raporlarında yer alan bir ifade.

Ayrıca 2020 Sayıştay raporunun izleme bölümünde;

-İdarenin iştiraklerine ödenen sermayenin bir kısmının hiç muhasebeleştirilmemesi bir kısmının ise hatalı olarak farklı hesaba kaydedilmesi,

-İdarenin mevcut taşınmazlarının envanter ve muhasebeleştirme işlemlerinin yapılmaması ,

-“Telekomünikasyon altyapı ve şebekelerinden alınması gereken geçiş hakkı bedellerinin belirlenmemesi nedeniyle herhangi bir tahsilatın yapılamaması" şeklinde tespitler var. Bu tespitlere bakınca "Belediye kayıtlarına girmeyen mal ve para var, belediye hesabı nasıl tutuluyor" sorusu akla geliyor.

Yine 2020 Sayıştay raporunun izleme bölümünde;

-İdarenin iştiraklerine ödenen sermayenin bir kısmının hiç muhasebeleştirilmemesi bir kısmının ise hatalı olarak farklı hesaba kaydedilmesi,

-İdarenin mevcut taşınmazlarının envanter ve muhasebeleştirme işlemlerinin yapılmaması ,

-Telekomünikasyon altyapı ve şebekelerinden alınması gereken geçiş hakkı bedellerinin belirlenmemesi nedeniyle herhangi bir tahsilatın yapılamaması" şeklinde tespitler var. Bu tespitlere bakınca “belediye kayıtlarına girmeyen mal ve para var” diyebiliyoruz.

PERSONEL GİDERLERİNDE AZALMA OLDUĞU SAYIŞTAY RAPORUNDA DA BELİRTİLMİŞ

Sürekli personel giderlerinin çokluğundan şikayetçi olan belediyeyi 2020 Sayıştay raporu yalanlıyor. 2019 yılında 103 milyon olan personel gideri 2020 yılında 90 milyon liraya düşmüş. Belediyenin 2021 yıl sonu tahmini de 82 milyon 860 bin lira.

BELEDİYE SENDİKA AİDATLARINI 2019 YILINDA DA ÖDEMEMİŞ

Sayıştay raporunun izleme bölümünde personelden kesilen sendika aidatların sendikaya 2019 yılında da ödenmediği, bu yüzden 2020 yılı raporuna bu tespitin tekrar alındığı görülüyor.