BAKIRKÖY KENT KONSEYİ, GELENEKSEL GIDA ŞENLİĞİ’NİN İLKİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Bakırköy Kent Konseyi, Tüketiciyi Koruma Derneği iş birliği ile düzenlediği geleneksel Gıda Şenliği’nin ilkini Özgürlük Meydanı’nda gerçekleştirdi. Çoğunluğu kadın kooperatiflerden oluşan doğal ürünlerin satışa sunulduğu şenliğe yoğun ilgi olurken, iki gün süren şenliğin ilk gününde sırasıyla “Sağlıklı Suya Erişim ve Su Hakkı”, “Yoksulluk ile Mücadelede Gıda Politikalarının Rolü”, ikinci gün ise “Gıda Güvencesi ve Gıda Hakkı”, Sağlıklı Beslenme ve Gıda Erişimi” panelleri düzenlendi.

Şenliğin açılış konuşmasını yapan Bakırköy Kent Konseyi Başkanı Aziz Koçal, aynı zamanda Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı olması sebebiyle öncesinde iki kez yaptıkları Gıda Şenliği’ni bu yıl Kent Konseyi çatısı altında yaptıklarını ve bunu geleneksel olarak sürdüreceklerini dile getirdi.

Her yıl 16 Ekim'de dünya çapında kutlanan uluslararası bir gün olan “Dünya Gıda Günü” etkinlikleri çerçevesinde farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli etkinlikler yapıldığını dile getiren Koçal, konusunun uzmanları ve meslek odalarının da katılımıyla sağlıklı gıdaya nasıl ulaşılabileceği, gıda da ne gibi sorunlar var, sağlıklı suya erişim, İstanbul’un su havzaları ne durumda gibi konuların masaya yatırılacağını belirterek, sağlıklı yaşam için tüm bunların vazgeçilmez bir unsur olduğunu ifade etti.

Dünya Gıda Günü nedeniyle her yıl bir tema belirlediğini, bu yılın temasının da ‘Daha iyi bir yaşam, daha iyi bir gelecek için gıda hakkı’ olduğunu belirten Aziz Koçal, yoksulluğun ve tüketicinin alım gücünün çok düşük olduğu günümüzde, sağlıklı beslenmenin de büyük bir sorun olduğunu vurguladı.

Sağlığımızı tehdit eden ürünlerle ilgili yurt genelinde sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının itirazları sonucu bakanlığın da artık taklit veya tağşiş ürünlerin listesinin açıklamaya başladığını dile getiren Koçal, açıklanan ürünlere bakıldığında da, gıdaların hepsinde katkı maddesi oluşmaya başladığının görüldüğünü söyleyerek devam etti.

GIDA POLİTİKASI ÇOK ÖNEMLİ

Alım gücünün az olması sebebiyle tüketicinin artık merdiven altı dediğimiz sağlıklı koşullarda üretilmeyen gıdalara yöneldiğini, bu yüzden de Gıda Politikası’nın çok önemli olduğunu vurgulayan Aziz Koçal, “Bu işi liyakatla yapan bilim insanları ve meslek odalarıyla birlikte sağlıklı ve ekonomik gıdaya ulaşım masaya yatırılmalı” dedi.

Sağlıklı gıdaya ulaşımda en önemli örgütlenme yolunun da kooperatifler olduğunun bir kez daha altını çizen Koçal, kooperatiflerin çok önemli olduğunu, sağlıklı ürünler yetiştirerek, bunların şehirlerde yaşayan bizlere ulaşmasını sağlayacak aracıların kooperatifler olduğunu, imece ve dayanışma kooperatiflerinin üretim alanındaki etkisini ve önemini de gördüklerini söyledi.

Kooperatiflerin bir çoğunun yöneticisinin de kadın olduğuna dikkat çeken Bakırköy Kent Konseyi Başkanı Aziz Koçal, “Kadının olmadığı hiç bir mücadele ve örgütlü yapının başarılı olma şansı yoktur. Bu yüzden kadın kooperatiflerimizi bir kez daha alkışlıyorum” diyerek, Bakırköy Belediyesi’ne ve emeği geçenlere de verdiği destekten dolayı teşekkür ederek konuşmasına son verdi.

İki gün boyunca süren panellere ve doğal ürünlerin satışa sunulduğu standlara yoğun ilgi oldu.