BAŞKA SORULAR SÖYLEŞİ PROGRAMININ ARALIK AYI KONUĞU DOÇ. DR. HASAN AKSAKAL OLDU!

Başka Sorular’da her ay kültür, akademi ve sanat dünyasından değerli isimlerle birlikte toplumu ilgilendiren konulara mercek tutuluyor. Zeliha Eliaçık’ın moderatörlüğünü yaptığı programda bu ay, Doç. Dr. Hasan Aksakal ile romantizmin serüvenine ve günümüzdeki etkilerine odaklanan bir sohbet gerçekleştirildi.

“Hamaset, Anadolu’nun onurlandırılma ihtiyacından doğuyor.”

Doç. Dr. Hasan Aksakal, Anadolu’daki hamasetin kaynaklarıyla ilgili bilgi verdi:

“Anadolu çok fakir bir coğrafya Osmanlı Döneminde. Ekonomi tarihçileri Selçuklu Dönemi Anadolu’sunun çok daha üretken, bereketli bir yer olduğunu söylüyor. Cumhuriyet Döneminde ise daralmış topraklar ve eğitim seviyesi düşük insan havuzuyla karşı karşıya kalınıyor. Bu insanların, toprakların onurlandırılması gerekiyor. Anadolu insanının kıymetlendirildiği, onurlandırıldığı edebi ve kültürel üretimin başlangıcı budur.”

“Edebiyatçılar, duyguları harekete geçirdi.”

Doç. Dr. Hasan Aksakal, edebiyatçıların Millî Mücadele Dönemindeki rolünün altını çizdi:

“Türk insanı genel itibarıyla uysaldır, soğukkanlıdır. Millî Mücadele Döneminde de böyle oldu. Çok uzun bir süre toplum ikna edilemedi. Savaştan sonra İstanbul işgal edildi. O dönemde hemen çok esaslı reaksiyon göremiyoruz. Duyguları harekete geçirmek için bir sese, soluğa ihtiyaç vardı. Bunu sadece üniformalı askerler ya da takım elbiseli bürokratlar yapamaz. Edebiyatçılar da bu dönemde rol aldı.”