Büyük İstanbul Otogarı’nın 2019’dan sonraki değişim süreci maddeler halinde anlatıldı

İBB Meclisinin Mart ayı ilk oturumunda gündem dışı söz alan CHP’li Meclis Üyesi Ali Haydar Kahraman, İBB’de partizanca ve liyakatsız bir şekilde yapıldığı iddia edilen işe alımlarla ilgili eleştirilere yanıt vererek başladığı konuşmasında, öncesinde sanki partili hiç kimsenin işe alınmamış gibi davranılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, “İBB’nin 100 bine yakın çalışan var. Bakalım kaçı CHP’ye, kaçı AK Parti’ye, kaçı diğer partilere üye. İnsanların işi ve aşı üzerinden burada politika yapılmasının anlamı yok.” ifadeleriyle, karla mücadele ile ilgili yapılan eleştirilerin de haksız olduğunu ifade etti.

Karla mücadelede İBB sorumluluğundaki alanların yüzde 99’unda sorun yaşanmazken, ayrım yapmayı doğru bulmadığı halde merkezi iktidarın ve ilgili bakanalıkların yapması gerekenleri de Ekrem İmamoğlu’nun yapmasının beklendiği yönünde konuşmalar yapıldığını da belirten Ali Haydar Kahraman, “Merak etmeyin 2023’te halk Millet İttifakı’na görev verirse, tıpkı İstanbul’da yerine getirdiğimiz gibi, merkezi iktidarda da görevimizi yerine getireceğiz” dedi.

Genel değerlendirmeler sonrası uluslararası ve şehirlerarası yolcu taşımacılığının İstanbul’daki en önemli terminali olan Büyük İstanbul Otogarı’nın yönetim ve işletiminin İBB’de olduğunu söyleyen Ali Haydar Kahraman, geçmişte olumsuzluklarla gündem olan Otogar’ın son iki buçuk yıldır süregelen değişim ve dönüşümü sonucu daha güvenli, daha temiz, daha düzenli ve daha huzurlu ve İstanbul’a yakışır bir terminal haline geldiğini söyledi.

Otogarının nerden nereye geldiğini ve bugünkü durumunu maddeler halinde sıralayan Kahraman, konuşmasına şöyle devam etti.

OTOGAR’IN YAPIM SÜRECİ

* İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Cemiyeti arasında, “yap-işlet-devret” formülünden hareketle, 1994 yılında başlayan “İstanbul otogarını inşa etmek ve 25 yıl süre ile işletmek veya işlettirmek” konulu ve sözleşme 5 Mayıs 2019 tarihi itibarı ile sona erdi.

* Yeni yönetimin göreve başlamasını müteakip İ.B.B. Meclisinin 11 Temmuz 2019 tarihli 415 nolu Meclis kararına istinaden; Büyük İstanbul Otogarında, 8 Ağustos 2019 tarihinden itibaren İSPARK A.Ş. binek araçlar için otopark hizmetini vermeye başladı.

* Mahkeme kararları ve Bayrampaşa Kaymakamlığının mevcut işletmecinin tahliyesi yönünde kararından sonra da 9 Eylül 2019 tarihinden itibaren İBB; tüm birimleri ile Büyük İstanbul Otogarı idaresini teslim aldı.

* İBB Emlak Müdürlüğü tarafından, yapılan Büyük İstanbul Otogarı ticari alanlarının 3 yıl süre ile işletmeye verilmesi işi ihalesini; 15 Ocak 2020 tarihinden başlayacak şekilde İBB iştiraki olan Boğaziçi Yönetimi A.Ş. üstlendi.

* Otogarın devir alınması ile birlikte ihtiyacı olan tadilat, revizyon ve şu başlıklar altında köklü değişimler yapıldı.

FİZİKSEL DEĞİŞİMİ

* Otogarın alt katlarında bulunan işlevini hiç kazanamamış ya da yitirmiş metruk ve kontrolsüz alanlar temizlenerek, kapalı otobüs park alanlarına dönüştürüldü . Tesisteki tüm yapıların çehresini değiştirecek şekilde bakım, onarım ve iyileştirmeleri ile tüm yolların yeniden asfalt kaplaması yapıldı. Tüm katlar dahil olmak üzere Otogar’ın aydınlatması yenilendi.

*Yaşlı binanın daha uzun süreli kullanıma elverişli hale getirilmesi için tadilat ve iyileştirme çalışmaları devam ediyor. Bu noktada detaylarına girmeyeceğim lakin tesisin sorunları ve ihtiyaçları (örneğin alt katlara yağmur suyu sızıntısı, raylı sistemlerin geçiş güzergâhında bakım, korozyona tabi kalan kolon ve kirişlerin bakımı, eksik kalan asfaltlama işlemleri) tarafımızca biliniyor ve giderilmesi için çalışılıyor.

SOSYAL DEĞİŞİM

* Yapılan tadilatlarla, karanlık, denetimsiz ve izbe alan bırakılmadığından Otogar; geçmişteki olumsuz imajına neden olan kişiler ve gruplar açısından cazibesini yitirdi ve sosyal profili değişti. İşletmemiz süresince Otogarda barınmaya veya kiralanan alanlarda konaklamaya (otel hariç) izin verilmedi.

* Otogarda kayıt dışı çalışan ayakçı, hanuttçu ve seyyar satıcılardan 14 kişi istihdam edildi, geri kalanların büyük kısmı küçük işletmeleri kiraya vermek sureti ile iş sahibi yapıldı.

* Otogarı devir aldığımızda içinde bulunan yazıhaneciler ve ticari alan işletmecileri ile gruplar halinde yapılan müzakereler ve pazarlıklar sonucu karşılıklı görüşmelerle belirlenmiş kira bedelleri üzerinden kira sözleşmeleri düzenlendi. Bu nedenle kendini o kiralanan mekanların tapulu sahibi olarak gören Otogar camiası ile herhangi bir uzlaşmazlığa girmeden yeni döneme geçiş yapılması sağlandı.

KÜRESEL DEĞİŞİM

* Şimdi artık Otogar, şehirlerarası yolculuk için bir başlangıç ve bitiş noktası olmasını niteliğini aşarak, bir kültür merkezi gibi hizmet veriyor. İstanbul’un Fethi, 30 Ağustos, 23 Nisan 29 Ekim gibi bayramlar coşku ile kutlanıyor, açık alanda konserler veriliyor,

* Hasan Ali Yücel konferans salonunda paneller konferanslar düzenleniyor, tiyatro oyunu sahneleniyor, fuayesinde el işi, resim, fotoğraf ve belge sergileri açılıyor. Açık alanda İETT’nin nostaljik otobüsleri sergileniyor, büyük duvar resimleri ile renklendiriliyor.

VİZYONEL DEĞİŞİM

* Tüm bu değişimin sonucu olarak; geçmişin kamuoyu nezdindeki ürkütücü ve bakımsız bir Otogar algısı; Sayın Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun işaret ettiği hedef olan, “kadınların günün her saatinde kendilerini güvenli ve huzurlu hissederek bulunabilecekleri” çok fonksiyonlu, çok kimlikli bir kamu tesisine, sosyal ve kültürel profili olan ortak bir yaşam alanına dönüştü.

OTOGAR’IN İSMİ

* 1987 tarihli “yap-işlet-devret” modeli sözleşmede “İstanbul Otogarı” olarak isimlendirilen tesis; ilerleyen zamanlarda İBB Meclis Kararları başta olmak üzere tüm yazışmalarda “BÜYÜK İSTANBUL OTOGARI” olarak geçmekte.

* Kamuoyunda “Esenler Otogarı” veya “Bayrampaşa Otogarı” ya da başka yanlış isimlerle anılmasına son vermek üzere; tüm İBB birimlerinin yazışma, beyan ve ifadelerinde bu tesisimiz doğru ismi olan BÜYÜK İSTANBUL OTOGARI olarak ifade edilmeli.

GÜVENLİK

* Otogarda bulunan Emniyet Müdürlüğü birimlerinin yanında İBB Zabıta ve Özel Güvenlik Personelleri ile birlikte 650 kamera ile tesisin her noktası kontrol ve denetim altında alındı ve 24 saat güvenli bir hale geldi.

* Bu tesisin uzun vadeli güvenliliğini sürdürmek için mevcut Otogar Polis Karakol Amirliği, geçmiş yıllarda olduğu üzere İlçe Emniyet Müdürlüğü statüsündeki gibi Otogar Emniyet Müdürlüğüne dönüştürülmelidir.

KADRO

Otogarda; 12 İBB birimi ve 5 iştiraki bünyesinde toplam 480 personel görev almaktadır.

Sosyal ve Kültürel Üniteler

Bugüne kadar Büyük İstanbul Otogarında;

*  Şehirlerarası Otobüs Şoförleri Lokali – Kaptan Köşkü

*  Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim Merkezi (45 bin kamera; taksiler, deniz taksiler, dolmuş taksiler, dolmuşlar ve otobüsler izleniyor.)

*  Gençlik Merkezi

* Otogar Taksi Durağı faaliyete geçti.

- Yıl ortasına kadar da tamamlanma aşamasındaki Spor ve Kondisyon Salonu,

- Genç Müzisyenler Performans ve Kayıt Stüdyosu,

- Geçici konuklar için Sosyal Hizmet Konağı,

- Enstitü İstanbul (İSMEK) -Otobüs Akademisi

* Havuzlu Meydan Çarşısı hizmet vermeye başlayacak.

İstanbul’un ülkemize ve diğer ülkelere açılan kapısı Büyük İstanbul Otogarına ilgi ve desteğimizi sürdüreceğiz ve değişimler devam edecek.

Büyük İstanbul Otogarı ile ilgili detaylı açıklamalarını tamamlayan CHP’li İBB Meclis Üyesi Ali Haydar Kahraman, “Örneğin Ocak ayında gerçekleşen yoğun kar yağışında devasa yatırımlarla yapılan İstanbul Havaalanı’nda uçaklar pistte yanaşamazken, yolcular 9 saatte uçaklardan tahliye edilip karton üzerinde yatmak mecburiyetinde kalırken Büyük İstanbul Otogarı’nda yolcular otellere yerleştirilip 2 gün boyunca misafir edildiler. Ve otogarda bulunan konferans salonunda bir çok oyun ve etkinliklerle küçük misafirlerimizi de 2 gün boyunca ağırladık.” diyerek konuşmasını tamamladı.