CHP’li Milletvekili İrfan Kaplan, kıraathane işletmelerini gündeme taşıdı
Kaplan, Covid-19 tedbirleri kapsamında 3 aya yakın işyerlerini açamayan Kıraathane işletmecilerinin ekonomik anlamda sıkıntı yaşadığını belirtirken, Hükümetin esnafları desteklemeye yönelik rahatlatıcı hiçbir adım atmadığının altını çizdi.
“KIRAATHANE İŞLETMELERİ ÇOK ZOR DURUMDA”
Yazılı bir açıklama yapan Kaplan, “400 bine yakın kıraathane Covid-19 tedbirleri kapsamında 3 ay boyunca kapalı kaldı. Yeni normalleşme süresi itibariyle kıraathanelerin bir kısmı açıldı, bir kısmı hala kapalı. Kapalı kaldıkları süre boyunca faturaları ve kiralarını ödemeye devam eden esnaf, kredi ödemelerini 3 ay faizli erteledi. 1 Temmuz itibariyle üç aylık ertelenen tüm krediler ödenecek. Çay, şeker, kahve fiyatları neredeyse her ay zamlanıyor. Elektrik, su giderleri yüksek, kiralar yüksek, müşteri çok az, kahvehane işletmecileri çok zor durumda. ” dedi.
“TAVLA, OKEY VE KAĞIT OYUNLARI ALINACAK YENİ TEDBİR VE ÖNLEMLERLE BİRLİKTE TEKRAR KIRAATHANELERDE OYNANABİLMELİ”
Milletvekili Kaplan, kıraathane işletmecilerinin en büyük sorunlarından biri de Covid-19 tedbirleri kapsamında kıraathanelerde oyunların yasaklanması olduğuna dikkat çekerek: “Okey ve kağıt oyunları yasak olunca vatandaşlarımız kıraathanelere gitmek istemiyor ve dolayısıyla kıraathaneler, kahveler boş kalıyor. Esnafımızın para kazanması, giderlerini karşılayabilmesi için sosyal mesafe, hijyen ve maske şartına uyulacak şekilde alınacak yeni tedbir ve önlemlerle oyun yasakları bitmeli.
“ESNAF KEPENK İNDİRMEK ZORUNDA KALMASIN!”
Esnafın masraflarını dahi karşılayamadığının altını çizen Kaplan, “Esnaf hiçbir giderini ödeyemeyecek durumda. 3 ay boyunca bir gelir elde edememiş, üstüne faturaların, kiraların, kredi borçlarının altında ezilmiş olan esnafımıza Hükümet hiçbir destek sunmadı. Kredi borçlarını 3 ay ertelemek bir destek değil, aksine 1 Temmuz itibariyle ödemek zorunda kaldıkları için esnafımıza büyük bir yüktür. Pandemi boyunca açıklanan ‘ekonomik paketler’ esnafın hiçbir sıkıntısını gideremedi. Bu işletmeler SGK primlerini dahi ödeyemeyecek durumda. Stopaj vergileri birikti, SSK bildirimleri birikti. Hükümet esnafımıza yönelik bir ekonomik destek paketi çıkarmak zorunda. Böyle giderse işletme sahipleri kepenk kapatmak zorunda kalacak” diye ifade etti.
“ESNAFIMIZ KOSGEB KREDİLERİNDEN YARARLANMALI”
Kaplan, “Esnafımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için yılsonuna kadar tüm SGK prim ve kredi borçlarının ertelenmesi gerekmekte ve bunun yanında KOSGEB’in sıfır faizli kredi imkânlarından Kıraathane işletmelerinin de yararlanması için yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Kapalı olan iş yerleri açılana kadar Hükümet tarafından iş yeri sahiplerine kira desteği sunulmalıdır” dedi.