Fizyoterapist Bülent Avarbek, “Evde kalın ama hareketsiz kalmayın”
Kovid-19 önlemleri kapsamında evde kalan 65 yaş ve üstü vatandaşların, fiziksel hareketliliklerinin azalması ile vücudun zamanla ‘in mobilizeasyon’ yani zamanla hareket yeteneğini kaybetme dönemine girdiğini, bu sürecin uzamasıyla birlikte kişilerin zamanla kilo almaya, kas iskelet sisteminde problemler yaşamaya, bazı kalp damar problemlerinin ortaya çıkmasına hatta zaman zaman psikolojik sorunların da yaşanmasına neden olabildiğini belirtti.
Bir fizyoterapist olarak değerlendirilmesi gereken en önemli şeyin, vücudun hareketsizliği olduğunu belirten Fizyoterapist Bülent Avarbek, hareketsiliğin ileri yaş gurubunun genel sağlık durumlarını olumsuz etkilediğini, hareketsiz yaşamın Kovid-19 açısından da risk taşıdığına işaret etti.
Hareketsiz yaşamın getireceği sorunları ortadan kaldırmanın en güzel yolunun basit egzersizler olduğunu belirten Averbek, tavsiyelerde bulundu.
Mümkün olduğu kadar vücudu zorlamadan, akciğerleri ve kalbi yormadan, mesafeleri uzun tutmadan; hafif yürüyüşler yapmayı, merdiven inip çıkmayı, evde yapılmaya uygun egzersiz programları ile günün belli saatlerinde spor yapmayı öneren Averbek şöyle devam etti.
“Ayakta hareket yapması kısıtlı büyüklerimiz bile, ayak bileği hareketleri, el bileği hareketleri, omuz çevirmeler, başı sağa, sola, öne ve arkaya doğru hafif oynatmalar, belirli ritimlerle kol ve bacakları güçlendirme egzersizleri yapılabilir.
En önemlisi de, bu hareketlerin yapıldığı ortamın havalandırmasıdır. Özellikle havanın ısındığı ve güneşin yüzünü iyice göstermeye başladığı şu günlerde, hem güneş ışığı alınmış olur, hem de egzersiz yapılan alan oksijen açısından zenginleşmiş olur.
En önemli konuysa tüm hareketleri vücudu zorlamadan ve yormadan yapmaya dikkat etmektir .
Yapılan egzersizler sırasında, çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi, halsizlik, fazla terleme gibi şeyler hissedildiğinde yürüyüş veya egzersizler mutlaka sonlandırılmalı, gerekirse tıbbı destek alınmalıdır.
65 yaş üstü büyüklerimiz, izin verilen günlerde yürüyüş sürelerini yaklaşık 30 ila 45 dakika arasında tutmalılar. İdeal olan hafif tempolu yürüyüştür. Yokuş tırmanmak gibi kasları zorlayıcı hareketlerden kaçınmakta da yarar vardır”
BÜLENT AVERBEK KİMDİR?
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Bölümü mezunu olan Averbek, yaklaşık 25 sene İstanbul Fizik Tedavi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görev yaptı.
Son bir yıldan beri Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahisi ve Ortopedi Bölümünde görev yapmakta olan Fizyoterapist Bülent Avarbek, korona virüsle mücadele kapsamında başarılı bir çalışma yapan Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde COVİT-19 sürecinde aktif görev alan doktorlardan biridir.
25 yılı aşan meslek hayatında, birçok kurum ve kuruluş da gönüllü olarak da görev alan Bülent Averbek, tanınmış bir çok ünlü sanatçının ve ülkemizin önde gelen politikacıların tedavilerini başarıyla üstlenmiş ve son yıllarda ALS Hastası olan Türk futbolunun köklü kulüplerinden Galatasaray ve Fenerbahçe formalarını da yıllarca giyen “Küçük Dev Adam” lakaplı eski milli futbolcu İlyas Tüfekçi’nin tedavisini üstlenerek, hastanın ayakta durmasını, kısa mesafe yürümesini sağlayarak adından söz ettirmiştir.
Mahmut ERDİNÇ