Sözleşme imzalandı, tarafların söyledikleri akıllarda soru işareti bıraktı!

Meydana geldiğinde alanda bulunanları selamlaşmak için gezdiğini ve 100 gündür devam eden greve destek olanları göremediğini söyleyen Kerimoğlu, greve destek verenleri, “Grevi fırsata dönüştürerek provokate etmek isteyenler, başkanı yıpratabilir miyiz?” diyenler olarak değerlendirdi, destek verenlerin derdinin işçi, emekçi, hak arama mücadelesi savunuculuğu olmadığını iddia etti.

Sosyal medya paylaşımında da, “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı” ile diyerek, grevi sonlandırma gerekçesini açıklayan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, ne sosyal medyasından, ne de yönettiği belediyenin basın biriminden toplu sözleşme töreni yapılacağını duyurmadığı halde, greve destek verenleri ayrıştırması tepkiye neden oldu.

GREVE DESTEK VERENLERİ YAFTALADI

Kerimoğlu’nun 100 gündür devam eden greve destek verenleri ‘Yaftaladığı’ konuşmasına alkış tutanların ise, 100 gündür greve destek vermeyen, belediyenin çeşitli birimlerinde çalışan işçi, memur, müdür ve meclis üyeleri olması ise dikkatten kaçmadı.

Tören sonrası bir televizyon kanalına demeç veren Belediye İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Savaş Doğan’ın 2020-2022 arası yüzde 44 zam aldıklarını söylemesi ise şaşkınlık yarattı.

2020 için yüzde 6, 2021 için yüzde 8 ve 2022 için yüzde 11 zammı yüzde 44 olarak lanse eden Doğan’ın, kümülatif toplamda yüzde 27’ye denk gelen oranı yanlış söylerken, sosyal haklar konusunda ’Sıfır Zam’ aldıklarını söylememesi, ’Neden 100 gün grev yapıldı’ sorusuna neden oldu. Sosyal haklarda ’Sıfır Zam’ olmasının anlamı da, üç yıl için alınan zammın yüzde olarak 27’den kabul edilmesi bile yıllık yüzde 9 zam oranına denk geliyor.

BAŞTAN PLANLI BİR GREVMİYDİ?

Enflasyon oranında zam talebi ile greve çıkan Belediye İş Sendikası’nın, TÜİK tarafından son açıklanan yıllık enflasyon oranı yüzde 48’e karşılık, beşte birinden azına denk gelen yıllık yüzde 9 zam oranına ‘evet’ demesi,  ‘Acaba başka hesaplar mı vardı? Bu grev anlaşmalı bir grev miydi?’ Sorunlarını da beraberinde getirdi.

Sendika Şube Başkanı Savaş Doğan’la birlikte, Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun, 2023 sonrası enflasyon oranında zam açıklamasına tek dayanak olarak gösterdiği "CHP’nin iktidarı" da, hem halka hem de işçiye yapılan yanıltıcı açıklamalarla, ’Belirsizlik’ olarak değerlendirildi.

Yapılan toplu sözleşmenin geçerli olduğu dönem 2020 Mart- 2023 Şubat arası iken, ‘2023’ün ilk iki ayına mı enflasyon zammı gelecek?’ sorusuna da neden oldu.

EMLAK RAYİÇ BEDELLERİ YÜZDE 50 ARTMIŞTI

Bakırköy Belediyesi’nin ‘bütçe imkanlarının olmaması’ ise başka bir gerçek dışı beyan olarak değerlendirildi. Belediyenin 2022 yılı emlak rayiç bedellerinin 2021 yılına göre yüzde 50 artmış olması “Belediyenin mali durumu elverişli değil" sözlerinin gerçek olmadığının en basit kanıtı olarak gösterildi.

Sonuç olarak, TÜİK'in açıkladığı Ocak ayı enflasyon oranı yüzde 11, sendikanın 2022 yılı için aldığı artış da yüzde 11 (üstelik sosyal haklara da zam yok). Sendikanın imzaladığı zam oranı böylece daha Ocak ayında sıfırlanmış oldu.

BELEDİYE 11 MİLYON KAR ELDE ETTİ

100 gündür grevdeki işçilerin SGK, Vergi ve maaşlarını ödemeyen Bakırköy Belediyesi’nin ise, yapılan hesaplamaya göre 11 milyon karda.