GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM İÇİN İMZALAR ATILDI
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Bilkent Otel’de düzenlenen "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" sunum ve imza törenine katıldı.
Mutabakata varılan ilkeler partilerin genel başkan yardımcıları tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. O isimlerden biri olan İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, temel hak ve özgürlükler konusunda kürsüye çıktı.
Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta sulh cihanda sulh" sözlerini hatırlatarak konuşmasına başlayan Erdem, “Savaşa hayır” dedi.
Erdem’in temel hak ve özgürlükler noktasında aktardığı mutabakata varılan ilkeler ise şöyle:
Yarının Türkiye'si için hazırladığımız Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile devletin temel organlarının yanında demokratik hukuk devletinin güçlendirilmesini de esas alıyoruz. Hükümet sistemimiz ile uluslararası sözleşmeler ve evrensel değerler çerçevesinde başta ifade ve basın özgürlüğü olmak üzere tüm özgürlüklerin garanti altına alındığı, bireylerin ve sivil toplumun güçlendirildiği, çevre haklarının ve sürdürülebilirliğin sağlandığı, kadın-erkek eşitliğinin tesis edildiği, özgür ve demokratik bir Türkiye'yi inşa etmeye kararlıyız.
Bu amaçla temel hak ve özgürlükler dil, din, mezhep, ırk, cinsiyet, siyasi ve sosyal aidiyet farkı gözetmeksizin tüm insanlar için güvenceye kavuşturulacak ve iç hukukumuz uluslararası standartlarla uyumlu hale kılınacaktır. Ötekileştirme hissi doğuran tüm uygulamalar ortadan kaldırılacaktır.
Bu kapsamda ilk olarak düşünce ve ifade, toplantı ve gösteri yürüyüşü ile örgütlenme özgürlüklerinin kullanımını engelleyen ya da ölçüsüz şekilde sınırlandıran mevzuatı yeniden düzenleyeceğiz. Demokratik toplumun gereklerine uygun olarak bu özgürlüklerin üzerindeki her türlü baskıya son vereceğiz.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SINIRLANDIRILMAYACAK
Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'de ifade özgürlüğü Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatları gereğince şiddete teşvik, nefret söylemi ya da kişilik haklarına saldırı durumları dışında sınırlandırılmayacaktır.
İnternet mevzuatını uluslararası standartlara uygun olarak ifade özgürlüğünü kısıtlamayacak ve kişilik haklarını ihlal etmeyecek şekilde yeniden düzenleyeceğiz.
Toplantı ve gösteri yürüyüşüne ilişkin mevzuatı, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları ışığında yeniden düzenleyerek, bu hakla ilgili bildirim uygulamasının idare tarafından keyfi şekilde kullanılmasını engelleyeceğiz.
Din ve vicdan özgürlüğünü güvence altına alan demokratik, laik hukuk devletinin, çoğulcu toplum düzeninin temeli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle bizler herkesin inancına, kanaatine ve yaşam tarzına saygı duyulduğu, kişinin din, inanç ve yaşam tarzı fark etmeksizin özgürce yaşadığı, herkesin kendi kimliği ile kendisi olarak eşit şekilde toplumsal, kamusal ve siyasal yaşama katıldığı bir sistemi hep birlikte inşa edeceğiz.
KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİNİN SAĞLANMASI DEVLET POLİTİKASI OLACAK
Temel hak ve özgürlükler kapsamında ele aldığımız son derece önemli bir diğer husus ise kadın haklarıdır. Maalesef ki kadınlar eğitim, çalışma hayatı ve karar alma mekanizmalarına katılma gibi büyük sorunlarla ve eşitsizliklerle karşı karşıyadır. Toplumun ve yaşamın her alanında, tüm karar alma mekanizmalarında kadın-erkek eşitliğini sağlamayı ve korumayı öncelikle bir devlet politikası haline getireceğiz. Bu konuda yasal ve yapısal tüm gereklilikleri sağlayacağız. Yarının Türkiye'sinde kadına yönelik şiddetle etkin şekilde mücadele edilecek, şiddetin önlenmesi adına uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat hükümleri etkili şekilde uygulanacaktır. Kadına karşı işlenen suçlarla ilgili Türk Ceza Kanunu'nda gerekli düzenlemeler derhal yapılacaktır. Failler için caydırıcı cezalar öngörülecek, uygulanan indirim sebepleri yeniden düzenlenecektir.
Yine bu kapsamda eğitim müfredatına ilkokul birinci sınıftan itibaren "insan hakları ve kadın-erkek eşitliği dersleri" konulacaktır.
Kız çocuklarının eğitim hakkı güvence altına alınacak ve bu hakka erişimin önündeki tüm engeller kaldırılacaktır.
BASIN GÖREVİNİ ÖZGÜR BİR ŞEKİLDE YAPACAK
Diğer bir başlığımız ise basın özgürlüğüdür. Bu hakkı güvence altına alarak basına görevini özgür bir şekilde yapacağı, güvenli, çoğulcu ve elverişli bir ortam sağlayacağız. Gazetecilere karşı ceza soruşturmasına gerekçe yapılan mevzuatı Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları çerçevesinde yeniden düzenleyeceğiz.
TRT'yi ve Anadolu Ajansı'nı bağımsızlık ve tarafsızlık esaslarına göre yeniden yapılandıracağız. Keyfi akreditasyon kararlarına son verip, basın kartlarının verilmesinde meslek kuruluşlarına belirleyici bir rol vereceğiz.
Medya sahipliği ve finansmanının şeffaf hale getirecek, medyada tekelleşmeyi ve kartelleşmeyi önlemek amacıyla yasal ve yapısal tedbirler alacağız.
Radyo Ve Televizyon Üst Kurulu'nun görevini bağımsız ve tarafız olarak yerine getirebilmesi için yasal ve yapısal değişiklikler yapacağız. Kurul'un üyeleri, üye yapısında çoğulculuğu sağlamak üzere alanında uzman kişiler ve meslek kuruluşları temsilcileri arasından Meclis tarafından nitelikli çoğunlukla seçilecektir.
Basın İlan Kurumu'nun yapısı ve üye seçimi basın özgürlüğüne uygun şekilde yeniden düzenlenecektir.
SOSYAL HAKLAR GÜVENCEYE KAVUŞACAK
Öte yandan demokratik toplumun asli bir unsuru olan sivil toplum kuruluşlarına yönelik ayrımcılığa ve baskıya da son vererek, bu kuruluşların faaliyetlerini keyfi bir biçimde engelleyen düzenlemeleri kaldıracağız. Bu kuruluşların özgürce çalışabileceği güvenli, çoğulcu ve elverişli bir ortam oluşturacağız.
Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile birlikte sosyal haklar da güvenceye kavuşacaktır. Refahın adil bölüşümünü sağlayarak sosyal hakları ve devlet yardımlarını insan onuruna yaraşır bir şekilde ve hak temelli bir hükümlülük olarak güçlendireceğiz.
Engelli vatandaşlarımızın çalışma hayatı dahil toplumsal hayatın tüm alanlarına tam katılımlarının önündeki engelleri kaldıracağız.
Son olarak çevre haklarına ilişkin anayasal ve yasal düzenlemeleri uluslararası hukukla uyumlu hale getireceğiz. Doğal yaşam kaynakları ve çevrenin koruması konusundaki devletin yükümlülüklerini Anayasa'ya açık şekilde koyacağız. Devleti toplum sağlığının korunması ve refahının sağlanması amacıyla içme suyu kaynaklarını, tarım alanlarını, ormanları ve hayvanları korumakla; iklim krizine karşı mücadele etmekle ve düzenli kentleşmeyi sağlamakla hükümlü kılacağız.
Yargı sisteminde ise çevre konusunda uzmanlaşmış yargıçların görev yapacağı çevre mahkemelerini kuracağız.