GÖZDER’DEN MEME KANSERİ FARKINDALIK SEMİNERİ

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 01-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Ülkemiz ’de de Sağlık Bakanlığı Başkanlığında bu ayda çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir. Ayrıca erken tanının önemini vurgulamak amacıyla, 15 Ekim “Dünya Meme Sağlığı Günü” olarak kabul edilmiş ve 26 Ekim meme kanserini sembolize eden “Pembe Kurdele Takma Günü” olarak belirlenmiştir.

KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ

Meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen ve yaşam kaybına neden olan kanser türüdür. Kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık 25’ini meme kanseri oluşturmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü`ne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi (IARC), 180 dünya ülkesinin 140’ında meme kanserinin kadınlarda en yaygın görülen kanser olduğunu belirlemiştir.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erşan Aygün, yaptıkları bilinçlendirme etkinliklerinden dolayı Görme Özürlüler Derneği’ni öncelikle tebrik ve taktir ettiğini söyleyerek, GÖZDER işbirliği ile kadınların bilinçlendirilmesi amacıyla Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı’na özel iş birliği yaptıklarını söyledi.

BU YIL 2 MİLYON 300 BİN KİŞİ MEME KANSERİNE YAKALANDI, 650 BİN KİŞİ MEME KANSERİNDEN HAYATINI KAYBETTİ

4 Ekim Çarşamba Günü Saat: 13:00’da merkezi Zuhuratbaba Mahallesi’nde bulunan (Muhtarlık binası yanı) GÖZDER Genel Merkez binası konferans salonunda, kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık 25’ini oluşturan meme kanseriyle ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla yapılacak seminerle ilgili konuşan Prof. Dr. Erşan Aygün, “Bu yıl dünyada 2 milyon 300 bin kadın meme kanseri oldu. 650 bin kişi de meme kanserinden ne yazık ki hayatını kaybetti” dedi.

ERKEKLERDE DE MEME KANSERİ OLUR

Ülkemizde her yüz bin nüfusa karşılık 50 kadında meme kanserinin geliştiğini söyleyen Aygün, “Erkeklerde de meme kanseri olur ancak, kadınlarda erkeklerin yüz katı olur” diyerek, dünyadaki her 8 kadından birinin hayatının herhangi bir döneminde meme kanseri olacağının altını çizerek, şöyle konuştu.

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİNİ VURGULADI

Yapılan çalışmalarda meme kanserinin erken evrede hiç bir belirti göstermediği bu nedenle, kadınların meme kanserinin erken tanısı için kendi kendilerine meme muayenesini yapmaları diğer yöntemlerden daha fazla yardım edici ve maliyet gerektirmeyen bir potansiyele sahip olduğu bildirilmiştir. Meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olması ve erken teşhis edilirse tedavi edilen bir hastalık olması; 20 yaş üzerindeki tüm kadınların kendi kendine meme muayenesi konusunda yeterli eğitim almaları ve öğrenilenleri sürekli, düzenli ve periyodik aralıklarla uygulamaları öngörülmektedir.

Meme kanserinden korunmanın en pratik yolu ise, sağlıklı aktif bir hayatın içinde olarak, sebze ve meyveden zengin ve dengeli beslenme, her gün en az 25-30 dakika yürüme gibi orta düzey fiziksel aktivite yapma, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkolden uzak durmak, aile hikayesi var ise genetik araştırma yaptırıp erken tedbir almaktır.

Erken teşhis halinde tamamen sağlığa kavuşmak mümkündür. Bu nedenle kendi kendimizi muayene etmeyi öğrenip ihmal etmeden yapmalıyız. Kendi kendine meme muayenesi (KKMM) yapmak, klinik meme muayenesi (KKMM) yaptırmak ve mamografi çektirmek çok önemlidir. Erken tanı için, 20-40 yaşları arasında  ayda bir KKMM yapılmalı,  gerekli görüldüğünde mamografi çektirilmelidir.

DÜNYADAKİ EN ÖNEMLİ ŞEY BİLGİDİR

Konuyla ilgili görüş bildiren Görme Özürlüler Derneği Onursal Başkanı Mustafa Ercan, dünyadaki en önemli şeyin bilgi olduğunu ve bilinçli bir bireyin de yaşadığı her durumun farkında olacağını, bilgisi ışığında da korkmayacağını söyleyerek, “Farkındayım, Korkmuyorum” sloganı ile üyelerini bilinçlendirmeye devam edeceklerini söyledi. Bilinçlendirilen her bir bireyin, çevresine de faydalı olacağını vurgulayan Ercan, Bakırköylüler başta olmak üzere, tüm vatandaşları farkındalık eğitimlerine katılmaya davet etti.

Prof. Dr. Erşan Aygün Kimdir?

1957 yılında Kadirli-Osmaniye’de doğdu. 1981 yılında HACETTEPE TIP FAKÜLTESİ’nden mezun oldu. 1982-1986 yılları arasında KARADENİZ TIP FAKÜLTESİ’nde Genel Cerrahi uzmanlık eğitimini tamamladı ve burada üç yıl daha uzman olarak çalıştı. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesine 1989 yılında Yardımcı Doçent, 1991 yılında Doçent, 1996 yılında Profesör oldu. Bu hastanede Acil Servis ve Araştırma Laboratuvarı Başkanlığı da yaptı. Halen İstanbul Bakırköy’de Özel Muayenehanesinde Genel Cerrahi Uzmanı olarak çalışmaktadır.

1995-96 yıllarında Selçuk Üniversitesi’nde Üniversite Genel Sekreterliği, 1996-99 yılları arasında aynı üniversitede Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Ayrıca 1996-2000 yılları arasında Üniversitelerarası Kurul üyeliği yaptı.

2000 yılında İSTANBUL BAKIRKÖY SADI KONUK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Eğitim Hastanesi Trafo-kurucu Başhekimliğine atandı ve 2003 yılına kadar Başhekim olarak görevine devam etti. Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Genel Cerrahi Kliniği Şefi olarak çalıştı. 2010 yılına kadar bu hastanede görev alan Erşan, buradan emekli oldu.

2010-11 yıllarında Özel Medikalpark Bahçelievler Hastanesi’nde, ardından Bakırköy Özel Muayenehanesi’nde ve ayrıca Azerbaycan Bakü Merkez Klinik Hastanesi’nde misafir hekim olarak doktorluk kariyerine devam etti. çalıştı.

Ersan Aygün’ün Genel Cerrahi alanında yurt içi ve yurt dışında yayınlanmış çok sayıda bilimsel makalesi bulunmaktadır. Üyesi olduğu bilimsel kurum ve dernekler arasında: Türk Cerrahi Derneği, Uluslararası Hepato-Pankreato-Biliyer Derneği, Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği, Ulusal Endoskopik-Laparoskopik Cerrahi Derneği, İstanbul Cerrahi Derneği, Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği, Avrupa Trouma Derneği ve Acil Cerrahi ve Türk Obezite Cerrahisi Derneği var.

Katıldığı başlıca uluslararası eğitimler şunlardır: Da Vinci robotik cerrahi eğitimi, Fransa, 2009; Karaciğer kanserinde radyofrekans (RF) kullanımı – Habib tekniği, Londra, 2009; Tek delikli safra kesesi ameliyatı, Fransa, 2009.

UZMANLIK ALANLARI

Genel Cerrahi

İlgi ve uzmanlık alanlarının başında Mide Kanseri ve ülser, Barsak (kolon ve rektum) kanserleri, Meme Kanseri, Karaciğer ve Pankreas Kanserleri, Gastroosefagial reflü, Böbrek üstü bezi tümörleri, Laparoskopik Cerrahi, Robotik Cerrahi, fıtık.