Otogarda İBB protestosu, “Yeni bir rant alanı yaratılıyor”

Büyükşehir Belediyesi’nin haksız ve yanlış uygulamaları yüzünden esnaflar arasında çifte standart uygulandığını iddia eden Otogar Esnafları Derneği Başkanı Şahap Önal, İBB’nin 168 yazıhanenin hak sahipleriyle yeni bir sözleşme yaptığını, diğer hak sahipleri olan iş yeri sahiplerine ise bu hakkı tanımadığını, hatta hak sahiplerinin alt kiracıları ile yeni bir sözleşme yapmak istediğini söyleyerek açıklamalarda bulundu.

 

168 yazıhane, peron, birçok restoran, büfe, akaryakıt istasyonu ve irili ufaklı iş yeri bulunan 15 Temmuz Şehitler Otogarı meydanında toplanan işletme sahipleri, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ulaşamadıklarını belirterek, emekçilerin yok sayıldığının altını çizdiler.

OTOGAR SORUNLARININ ÜZERİNE, YENİSİ EKLENMİŞTİR

İBB’nin kendilerine hak tanımadığını iddia eden esnaf adına basın açıklaması yapan Otogar Esnafları Derneği Başkanı Şahap Önal, “Bizler yaklaşık 25 yıldır buranın yapımına emek veren, finans desteği de vererek, otogarın bugünkü haline gelmesine vesile olan yaklaşık 2 bin 24 iş yeri sahibi ve 168 yazıhanenin işletmecisiyiz. İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu ve bu günkü yönetim otogarı ziyaret ettiğinde sorunları bildiklerini ve kimseyi mağdur etmeyeceklerini açık bir dille ifade ederek, sorunları hep birlikte ortaklaşa çözeceğiz demiştir. Bu sözüne rağmen, Başkanımız seçimden hemen sonra yaşanan sorunları adeta unutmuş ve yeni bir sorun daha ekleyerek binlerce iş yeri sahibini ve hak sahiplerini mağdur etmiştir” diyerek, konuyla ilgili sordukları yazılı dilekçelerine dahi cevap alamadıklarını belirtti.

Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu haksız ve yanlış uygulamalar nedeniyle, otogar esnafı arasında çifte standart uygulandığını, 168 tane yazıhanenin hak sahipleriyle yeni bir sözleşme yapıldığını, diğer hak sahipleri olan iş yeri sahiplerine ise bu hakkın tanımadığını söylen Önal, “Hak sahibi olan iş yeri sahiplerine yeni sözleşme yapma hakkı tanınmadığı gibi, hak sahiplerinin alt kiracısı olanlarla da yeni bir sözleşme yapılmak isteniyor. Bu sözleşmelerin tamamı da çok ağır şartlar altında yapılıyor. Bu kiraların altından hiç kimse kalkamaz" dedi.

 

 

Otogar Esnafları Derneği Başkanı Şahap Önal, açıklamalarına şöyle devam etti:

 "Sorunları yetkililerle görüşüyoruz ama maalesef bizleri tanımıyor, 'sizlerin buradaki 25 yıllık sözleşmeniz bitmiştir, burası artık Büyükşehir Belediyesi'nindir' diyerek sesimize kulak vermiyorlar. Kendilerine buradan sesleniyoruz. Bir an önce İBB Başkanımız ve yetkililer buradaki insanların haklarını koruyarak çözüm noktası bulsunlar. 25 yıldır Büyükşehir Belediyesi haksız bir şekilde buranın işletmesine göz yumdu. Alttaki iş yerlerini kimseye tebliğ etmeden yerle bir etti. Yerle bir edilen alanlara yeni iş alanları yaratarak, dışarıdan gelecek bir takım insanlara yeni rant alanı yaratılıyor. Olup bitenlere buradaki herkes isyan ediyor. Belediye başkanımızdan rica ediyoruz, buradaki hak sahiplerine öncelik verilsin. Öncelikle kiralama hakkını onlara versin, yıkılacak olan iş yeri sahiplerinin mağduriyetini gidersin"

HAK SAHİBİ VE KİRACISI KARŞI KARŞIYA GETİRİLDİ

Basın açıklamasının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Şahap Önal, İBB’nin dükkân sahiplerini tanınmadığını ve içindeki kiracılarla yeni bir sözleşme yapmak istediğini söyleyerek, istenilen kira bedellerini ise ne kiracıların ne de yazıhane işletmecilerinin ödeyemeyeceğini söyledi.

Önal, “Yazıhane sahiplerine hak tanıdı, bizlere tanımıyor. Buradan doğan hak sahibi ile kiracısı arasında ciddi bir kavga var. Burada herkes kirasını ödemek ve işletmek istiyor. Belediyenin de kiracısı olmak istiyor ama böyle olmaz. İlk önce hak sahipleri var, sonra alt kiracılar var. Yıkılan iş yeri sahiplerinin de hakları var" dedi. Otogarda dönerci dükkânı işleten bir kiracı ise, “Bizim kirada 2 bin liraya durduğumuz yere şu anda 7 bin lira istiyorlar. 300 lira da aidat parası var. Biz bunun nasıl altından çıkacağız?" dedi.