Haziran’da ‘Ret’ edilen ‘Kapalı Pazar Alanı’ teklifi, Eylül’de kabul edildi!

Bakırköy Belediyesi’nin adli tatil sonrası ilk meclis toplantısında gündeme gelen Osmaniye Mahallesi’ne ‘Pazarcılar Odası ile birlikte Kapalı Pazar Alanı’ protokol teklifi, Haziran ayında Hukuk Komisyonu’na gönderilmiş, Eylül ayında ise Hukuk, İmar ve Bayındırlık, Plan-Bütçe ve Tarife komisyonlarına gönderilmişti.

MESUT ŞENGÜN, GAZETECİLERİN SORULARINI CEVAPLADI

Bakırköy Belediyesi ile İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası arasında ‘Ortak Hizmet Projesi’ adı altında yapılan protokol hakkında ne belediye başkanı ne de meclis üyeleri herhangi bir açıklama yapmazken, CHP’li Meclis Üyeleri’nin ‘Oy Çokluğu’ ile geçen teklifin ayrıntılarını, toplantıyı izleyen Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün anlattı.

“NE DEĞİŞTİ DE TEKLİF KABUL EDİLDİ?”

“Haziran ayında ‘Ret’ edilen ‘Kapalı Pazar Alanı’ kurma telifinde ne değişti de kabul edildi?” diye sorduğumuz Oda Başkanı Şengün, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına kendisine soru soran gazetecilere teşekkür etti.

Konuyla ilgili kamuoyunda yanlış bilgilerin dolaştığını ifade ederek, gelinen süreci anlatan İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, pazar alanı ve otoparkın işletim süresinin 25 yıldan 20 yıla düştüğünü, hukuken mümkün olmayan ‘Pazar Yeri Kurma Yetkisi’ni değil, inşaatı yapma işini aldıklarını, elde edilecek gelir dağılımının eski protokolde odaya 75, belediyeye 25 olan dağılımının şimdiki protokolde 60’a, 40 olarak değiştirildiğini ifade etti.

Haziran ayında net edilen teklif protokolünde, kapalı pazar alanı inşaat hafriyatını Bakırköy Belediyesi’nin alacağını, şimdiyse Pazarcılar Odası tarafından yapılacağını belirterek devam eden Şengün, tüm masrafın esnaf tarafından kaşılanacağını, en geç 8 ayda tamamlanacağını ve 3 kattan oluşacak olan Kapalı Pazar Alanı’nın alt katının otopark, orta katının pazar alanı, üst kısmının ise yeşil alan ve donatı alanı olarak düzenleneceğini belirtti. Pazar tahtalarıyla ilgili tasarrufun da Belediye’nin de içinde olduğu ortak bir komisyon tarafından belirleneceğini söyledi.

3450 ADET PAZAR TAHTASI OLACAK

İnşaatın muhammen bedelini Bakırköy Belediyesi’nin belirleyeceğini, bedelin belirlenmesinin ardından tekliflerin alınarak masrafı karşılayacak olan esnafın onayına sunulacağını söyleyen Mesut Şengün, Belediyenin Mali Hizmetler Müdürlüğü’nde kayıtlı tahtalar dışında bir tahtanın da olmayacağını ifade etti.

Belediye kayıtlarında da 3450 tane pazar tahtası olduğunu söyleyen Şengün, tahta sayısında bir artışın söz konusu olamayacağını, yeni pazar alanına daha fazla tahta sığdırmanın da imkanı olmadığını belirterek, “Çünkü mevcut haliyle 33 bin dönüm olan pazar alanı, İBB’nin yaptığı plan tadilatı ile yaklaşık 21 bin dönüm kaldı. 12 bin dönüm alanı İBB kreş, otopark ve Camii yeri olarak işaretledi” dedi.

MEYDANIN TASARRUFU İBB VE İLÇE BELEDİYESİNDE OLACAK

Mesut Şengün, kapalı pazar alanının -3 kattan oluşacağını, en alt katının otopark, üstünün pazar alanı, en üstünün ise meydan olarak projelendirildiğini, tüm inşaat işlerini Pazarcılar Odası’nın yapacağını ve meydanla ilgili hiç bir tasarruflarının olmayacağını, meydanın tasarrufunun İBB ve ilçe belediyesinde olacağının altını çizdi.

Bakırköy’ün böylece yeşil alanlı yeni bir meydana sahip olacağını ifade ederek açıklamalarını sürdüren Şengün, mevcut Cumartesi Pazar alanı içinde bulunan 2 kafeterya ve 3 tuvalet dışında her hangi bir şeyin kapalı pazar alanında olmayacağını, bu yapıların da pazar kurulduğu günler esnafa ve müşteriye hizmet edeceğini, Pazarcılar Odası olarak sadece otopark ve pazar alanında sorumlu olacaklarını söyledi.

Merak edilen diğer ayrıntılar....

MALİYETİ ESNAF ÜSTLENECEK

Osmaniye'de Kapalı Pazar yeri yaptırma hazırlığı içine giren Bakırköy Belediyesi, iştiraki olan BYUAŞ’a devir ettiği ‘Pazar yeri kurma’ yetkisini şirkette tutarak, ekonomik sepelerden dolayı yapamayacağı pazar inşaatı yapma yetkisini Pazarcılar Odası’na verecek.

İNŞAATA KARŞILIK OTOPARK VE PAZARIN İŞLETİM HAKKI 20 YILLIĞINA PAZARCILAR ODASINA VERİLECEK

Kapalı pazar alanındaki pazar tahtalarının satışı ve alan içerisine kurulacak kafeteryalar, otopark, oto yıkama ve tuvaletler gibi ticari alanlardan elde edilecek kar odaya yüzde 60, belediye ise yüzde 40 olarak pay edilecek.

Kapalı Pazar Alanı’ndaki tezgah önceliği, mevcut pazar yerinde tahsis belgesi olan ve  katkı payı veren pazarcıların olacak.

OSMANİYE / KARTALTEPE ARASI 6 SOKAK GEÇİCİ PAZAR ALANI OLARAK BELİRLENDİ

Yapılması planlanan kapalı pazar yerine Salı, Cumartesi ve Pazar günleri olmak üzere, haftanın 3 günü pazar kurulacak. İnşaat süresi boyunca mevcut Cumartesi pazarının Osmaniye ve Kartaltepe Mahalleleri arası Olgunlar Sokak, Agah Efendi Sokak, Aydın Yuva Sokak, Başarı Sokak, Ahu Sokak, Yavuklular Sokak ve Yunus Nadi Sokak’ta kurulacak.

ZUHURATBABA PAZARI, 8 AYLIĞINA ESKİ YERİNDE AÇILACAK

Zuhuratbaba Pazarı da, kapalı pazar yeri inşaatı tamamlanana kadar yine eski yerine ‘Karabal Caddesi’ üzerine kurulacak.

3 GÜN PAZAR, 4 GÜN OTOPARK

Yeni yapılacak ‘Kapalı Pazar Alanı’nda haftanın 3 günü kurulacak pazar alanı, haftanın diğer 4 gününde ise ‘Otopark’ olarak kullanılacak. Otopark’ın işletilmesini de Pazarcılar Odası yapacak.

TOPLANTIYA KATILMAYAN CHP’Lİ ÜYELERİN YANI SIRA BAZILARI GRUP TOPLANTISININ ARDINDAN GİTTİ

Geçtiğimiz Haziran ayından beri tartışmalı bir şekilde Bakırköy’ün gündeminde yer alan ‘Kapalı Pazar Alanı’ teklifinin CHP’li Meclis Üyeleri’nin ‘Oy Çokluğu’ ile kabul edildiği meclis toplantısına, CHP’li Meclis Üyesi Hasan Çalış, Jale Tamşan ve Nebahat Civan’ın toplantıya hiç gelmediği, Margarit Dikme ve Şebnem Yükeb’in grup toplantısının ardından meclise katılmadığı gözlenirken, meclise katılan S. Nadir Ataman’ın da grup toplantısında pazar alanı kurma protokolüne şerh koyduğu iddia edildi.

‘Çekimser’ oy kullanan Ak Parti, çekimser oldukları konularla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Selvi Sarıtaç / Mahmut Erdinç