Bakırköy İş İnsanları, ‘Ahlak Felsefesi’ üzerine konuştu

Türkiye genelinde kurulan TÜSİAD dan sonra ilçe bazında Türkiye’de kurulan ilk İş Adamları Derneği olma özelliği ile 1987 yılında bir grup Bakırköylü İş Adamı tarafından kurulan ve kadın görünürlülüğü adına ‘İş Adamı’ tanımını ‘İş İnsanları olarak değiştiren BİAD, ‘Felsefe Seminerleri’ başlığıyla düzenlediği toplantılarının beşincisinde ‘Ahlak Felsefesi’ konusunu işledi.

Dünya Basın Mensupları Derneği'nin kurucularından Bakırköy Lisesi Felsefe Öğretmeni Cafer Vayni’nin konuşmacı olarak katıldığı seminerin moderatörlüğünü Bakırköy'ün ilk Belediye Başkanı Dr.Naci Ekşi yaptı.

Felsefe tarihinin en önemli isimlerinden olan Alman filozof Immanuel Kant’ın ‘Ahlak Felsefesi’ üzerine bir sunum yapan Cafer Vayni, Kant’ın evrensel bir ödev ahlakının varlığını savunduğunu, insanların kurallara her şartta uymalarını öngördüğünü ve ona göre insanlarda bir iyilik iradesi olduğunu belirterek, “Ona göre insanlarda olan bu irade de davranışları menfaat gözetmeksizin ortaya koymanın ta kendisidir” dedi.

Günümüzün zor koşullarında Kant Ahlakı’nın özellikle Sivil Toplum Kuruluşları aracılığı ile bir şekilde hayata geçirildiğini, insan irade ile menfaat beklemeksizin yapılan iyilik hareketlerinin de buna örnek olduğunu belirtti.

Dr. Naci Ekşi ahlaklı ve kendinde iyi olmak için öncelikle kişinin özgür olması gerektiğinin altını çizerek, yönetim şeklinin ve üretim ilişkisinin de iyi olmakla orantılı olduğuna değindi. Ekşi, “Yaşayabilmek için birine yağ çekmek zorundaysan, kendinde iyi olamayabilirsin” diyerek, felsefe seminerlerinde sırasıyla tüm konu başlıklarını da masaya yatırarak tartışacaklarını belirtti.

Soru cevapla devam eden seminerin sonunda konuşan BİAD Yönetim Kurulu Başkanı Salim Yılmaz, bilmek, öğrenmek, öğretmek ve farklı bakış açıları ile değerlendirmek amacıyla yaptıkları seminerlere ilgi duyan herkesi davet etti.