MHP BAKIRKÖY, BELEDİYENİN 6 AYLIK HİZMET SÜRESİNİ DEĞERLENDİRDİ ‘BİLBORD BELEDİYECİLİĞİ”
MHP Bakırköy İlçe Başkanı Turgut İnan, yönetimiyle birlikte geçmiş dönem meclis üyeliği yapan MHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Altun’un da hazır bulunduğu toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. MHP’nin kurucusu ve ilk genel başkanı Alparslan Türkeş’in SHP Hükümeti kurulduğunda güven oyu verdiğini hatırlatarak konuşmasına başlayan İnan, “O zaman neden güven oyu verdin demişlerdi ve sonuçta halk seçti diyerek onaylamıştı. Kurucu Başkanımız Başbuğ, sürece bakarak eleştirmek gerektiğini söylemişti” ifadeleri ile seçim sonrası geçen 6 ayın süreci değerlendirmek için iyi bir zaman olduğunu söyledi.
Ülke gündeminin çok karışık olduğunu ancak kendilerinin asıl gündemini Bakırköy olduğunu belirten Turgut İnan, Başkan Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu’nun seçim döneminde verdiği sözlerle yapılan çalışmaların doğru orantılı olmadığını belirtti.
ASLİ GÖREVLER HİZMET GİBİ SUNULAMAZ
Bakırköy’ün muhtelif alanlarında gördüğü bilboardlarda, yapıldığı söylenen çalışmalarla ilgili sloganlaşan ifadeler kurulduğunu ancak içeriklerinin boş olduğunu belirten İnan, “Bir İmam çıkıpta ‘Ben beş vakit namaz kıldırıyorum’ diyemez çünkü, onun asli görevi zaten namaz kıldırmaktır. Belediye de tıpkı imam gibi, yol yaptım, kaldırım yaptım, şu kadar çöp topladım gibi şeyler söyleyemez çünkü bunlar da onun asli görevidir” dedi.
Öncelikle büyük Marmara Depremi’nin konuşulduğu, Bakırköy’ün de deprem riski yüksel ilçelerden biri olduğu gerçeği de eklenince, belediyenin en önemli asli görevlerinden birinin imar olduğunu belirten İnan, “Kaldı ki hem yaş ortalaması yüksek hem de yapı stoğu eski olan ilçemizin en büyük sorunu kentsel dönüşümdür.” ifadeleriyle, 20 yıldır CHP iktidarında yönetilen Bakırköy’de dönüşüme dair doğru bir çalışmanın yapılmadığını söyledi.
Geçmişte İBB’nin Ak Parti’de olmasını gerekçe gösteren Bakırköy Belediyesi’nin, şimdilerde ikinci dönemine giren CHP’li İBB’den de aynı sonucu aldığına dikkat çeken Turgut İnan, “Şimdi de hükümete mi suçu atacağız.” diye sorarak, hiç bir kurum ve kuruluşun doğru yapılan projeye karşı duramayacağını, en fazla eklemeler yaparak ‘Bizde katkı sunduk’ dediğini vurguladı.
Geçmiş dönemde İBB’de onaylanan Avcılar ve Ataşehir dönüşüm projelerini örnek gösteren İnan, “Çünkü onlar uğraştılar, doğru projelerle gittiler ve işin peşini bırakmadılar” diyerek devam etti.
7 MAHALLE DEDİLER, 4 MAHALLENİN ZEMİNİ UYGUN DEĞİL MAZERETİ ÜRETTİLER
İlçe belediyelerinin talebi ve çalışmayı yapan öncelikli kurum olduğunu ve ilçeyi en iyi bilenin olduğunu söyleyerek açıklamalarını sürdüren İnan, 7 mahallede dönüşüm yapılarak parsel bazında +1 kat getirildiğini söyleyip sonasında 4 mahallenin zeminin artı kata uygun olmadığını söylemenin de doğru olmadığını belirtti.
Böyle bir durum var ise, bunun öncesinde şeffaf bir biçimde vatandaşa söylenmesi gerektiğini, vatandaşın da ona göre önlemini alacağını ifade eden İnan, şöyle devam etti.
“Vatandaşın beklentisini yükselttiler, şimdi de zemin uygun değil diyorlar. Peki öncesinde verilen artı bir kat, hangi rapora göre verilmişti. Öncesinde verilen rapora göre demek ki zemin uygunmuş. Bu veri İBB’nin kendi verisi. Şimdi ise parsel bazlı birleşme olsa dahi artı bir kat verilmiyor, dolayısı ile verilen hak geri alınmış oluyor. Ayrıca dubleks dairelerde arsa payı normal dairelerden daha fazladır. O zaman vatandaşın arsa payını belediye olarak satın almanız lazım. Bu durumda arsa payı hakkı üzerinden daire sahibi mahkemeye giderse kazanır. Bu tür konuları doktor olan başkanımız bilmiyor. Planları bilmediği gibi, imarla ilgili terimleri de bilmiyor. Danışmanı ne söylerse onu söylüyor ama net bir sonuç söyleyemedikleri gibi televizyonlara çıkıp +1 kat verdik diyor. Kendi sitelerinde de bu yazıyor. Vatandaşta dolayısıyla şimdi çıkıp hakkımızı geri verin diyor.
Ayrıca Demiryolunun aşağısında arsa ile bina metrekaresi aynı olan yerler var. Otopark, nüfus yoğunluğu ve alt yapı kaldırmaz. Bize göre özellikle demiryolunun aşağısı için özel bir çalışma yapılması lazım. O bölgede tarihi binalar var. Yeni yapılmış binalar var. Zaten o bölgede 2008 yılında yapılan planlama ile verilmesi gereken hak verilmiş. O bölge bitişik nizam ve 5 kat. Emsal koyunca da binanın yarısı boşta kalıyor, bu sefer hak kaybı oluyor. Blok blok TOKİ ve Kiptaş ele ele vererek çalışmalı. KİPTAŞ’ın burada yaptığı bir inşaat var ve yüzde 5 alıyor. Bu sistem tamamen müteahhidi zengin etmeye yönelik bir sistem. Taşeronun dahi yüzde 20 aldığı yerde, KİPTAŞ’ın yüzde 5 alması kabul edilemez. Oradan fazla alsın, elde ettiği karı dönüşümü zor yerlere aktarsın. Belediye kapsamlı bir plan sunmuyor.
Binlik planlar muhtemelen bir dahaki ay çıkacak ve sonrasında şikayetler daha da artacak. Çünkü vatandaşlarda oluşan imaj, artı bir kat olacak, cüzi bir miktarla binalar yapılacak. Her geçen gün maliyetler artıyor. Zaten planlarda ne çıkacağı da belli değil. Bir sürü yıkılmış şekilde bekleyen bina planların geçmesini bekliyor. Oysa geçen zaman vatandaşın aleyhine çünkü maliyetler artıyor.
Bakırköy Belediyesi dönüşüm konusundaki beklentiyi doğru yönetemedi. Şeffaf bir şekilde çıkıp vatandaşa açıklanması gerekiyor.
Çatı piyesleri ayrıca küçük olur. Yüzde doksanı ise olduğundan yüksek. Belediye bunun için 300-500 bin lira para talep ediyor.Zemin katı çıkmak için de kot alıyorlar ve para topluyorlar. Bunların kaldırılması lazım. Vatandaş nizami bir proje ile ruhsat almaya gidiyor ama belediyeye zorunlu bağış yaptırılıyor. Kensel dönüşümden dolayı gelen vatandaştan zorunlu bağış alınmasın. Vatandaş destek beklerken zorunlu bağışla karşılaşıyor. Bu iş gölge etme başka ihsan istemeze döndü.
BİZ BU SENARYOYU KERİMOĞLU’NDAN BİLİYORUZ
Hedefin yol, kaldırım, temizlik ve dönüşüm olacağına, eski ruhsat ve kiracıların üzerinden geçilerek güncellemeye gidildiğini belirten Turgut İnan, “Biz bu senaryoları Bülent Kerimoğlu’ndan biliyoruz.Yeniden güncelleme ve yeni havuz. Şimdilerde herkes şikayetçi.” dedi.
Adalığı döneminde yer altı ve mekanik otoparklar konusunda da vaatlerde bulunan Ovalıoğlu ve yönetimin bu konuda da bir şey yapacak gibi görünmediğini söyleyen Turgut İnan, konuyla ilgili çalışma yaptığını ve bu çalışmayı ilgililere suncağını söyledi. En azından geçici çözüm olarak Ataköy 1. Kısımda devlete ait yerlerin otopark olarak kullanılabileceğini ön gören İnan, özellikle Zeytinlik Mahallesi’nin kullanabileceği otoparklar oluşturularak kaldırımdaki parklanmayı engelleyebileceğini ifade etti.
Bakırköy Belediyesi’nin algı ve bilboard üzerinden reklam belediyeciliği yaptığını, vatandaşa sunulan bir şey olmadığını iddia ederek konuşmasını sürdüren MHP Bakırköy İlçe Başkanı Turgut İnan, belediyenin bazı sosyal medya hesaplarını takip ettiğini, gündem olan şikayetlere anında müdahale ettiğini, bunun adının da ‘Pansuman Belediyeciliği’ olduğunu söyleyerek, emeklilere ve öğrencilere verilecek destekle ilgili eleştirilerde bulundu.
BİLBORDLARDA VAR, UYGULAMADA YOK
Öğrenciye yardımı kaç kişiye vereceği belli değil. Başvurulara komisyon karar verecek. Kime verecek, kaç kişiye verecek belli değil. Geçtiğimiz dönem de inceledim bu paraların verildiğinden şüphem var. Bilbordlarda var, uygulamada yok. Kime veriliyor söylenmesi lazım.
Yine bilboardlarda okulların yenilendiği yazıyor. Bakırköy’de 40’a yakın okul var. Toplam 10 okulun ikisinde gözle görülür çalışma yapılmış, gerisinde peçetelik değiştirilmiş boya badana yapılmış.
Emeklilere 5 bin lira destek vereceğiz diye reklam yapılıyor ama eleştirdikleri 17 bin lira askeri ücreti kriter koyarak, hanedeki kişi başı gelirin 5.760 liranın altında olması şartını ekliyor. Muhalefet Partisi olarak emekli maaşını, askeri ücreti eleştirecek, yoksulluk ve açlık sınırı diyeceksin, vatandaşa reva gördüğün 5 bin 760 lira altı olacak. İş kendinize gelince eleştirdiğiniz şeyi kriter olarak koyarsanız vatandaş sizi samimi bulmaz. Vatandaş ne eleştirinizi, ne de muhalefetinizi samimi bulmuyor. !Bunlar gelsede bize layık gördüğü demek ki bu diyor’ Oysa ülke gündemine bakınca muhalefet için iyi bir ortam var. Vatandaşı destekleyici davranarak oylarını arttırabilir. Ama görüyoruz ki muhalefetin bu gibi kaygıları yok.
PLAN PROGRAM DAHİLİNDE ÇALAIŞMA YOK
Bakırköy’ün yol ve kaldırımlarının yürünmez halde olduğunu, engelli ve çocuk arabasıyla geçenler için ise ayrı bir eziyet olduğunu, parklarda koku, sinek ve böcek olduğunu, çöp sorunun ise artık dilden dile konuşulduğunu söyleyerek devam eden İnan, “Başkanımız Leyla Gencer’de vaatlerini anlatırken hemen bu yaz İDO’yu işler hale getirip, sefer sayılarını arttıracağını söyledi. Aş evini yeniden açacağım, yeni yurt binaları yapacağım, Tıp Merkezi’nin kapsamını arttıracağım gibi bir çok vaatte bulundu, hepsi seçim sürecinde söylenen algıdan ibaret kaldı. Sosyal medyada gündem olan konuya müdahale ile pansuman belediyeciliği yapılmaya başlandı. Hiç bir şey plan program kapsamında değil” diyerek tepkisini dile getirdi.
Zabıta denetimlerinin de eksik olduğunu söyleyen İnan, seyyar satıcıların arttığına dikkat çekerek, tamamlanan ve tamamlanacak metro çalışmalarından sonra Bakırköy’ün Sirkeci’ye döneceği konusunda da endişe içinde olduklarını belirtti.
PİLOT BİR MAHALLE SEÇİLİP ÖRNEK GÖSTERİLEBİLİRDİ
İBB’nin bütçesinin çoğu bakanlıktan ve hatta bir çok ülke bütçesinden yüksek olduğunu dile getirerek konuşmasını sonlandıran MHP Bakırköy İlçe Başkanı Turgut İnan, “Belediye bütçeleri vatandaşın parasıyla yapılır. Dolayısı ile vatandaşa hizmet eder. Geçmiş dönemde de dediğimiz gibi, doğru projeler yapılırsa destekleriz. En azından 6 ay içinde pansuman belediyeciliği yapmak yerine pilot bir mahalle seçilip, yoluyla, kaldırımıyla, düzenlemesi ve temizliği ile örnek gösterilseydi ve ‘Yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır’ denilseydi” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.