Mustafa Keleş İMO İstanbul Başkanlığına aday oldu

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 11 Şubat’ta yeni başkanını seçmeye hazırlanıyor. Genç ve yetkin kadrosuyla İnşaat Mühendisleri odasını yönetmeye aday olan Yüksek İnşaat Mühendisi Mustafa Keleş, odanın yaklaşık 36.070 kayıtlı üyesi olduğunu söyleyerek, “İnşaat Mühendisleri ülkemizdeki en önemli meslek grupları arasında yer alıyor. Odamız ve meslek grupları arasında bir araya gelememe ve ortak akılla hareket edememe gibi bir eksikliğimiz var. Tüm bunların ve daha birçok sorunun önüne geçebilmek için üyelerimizi 11 Şubat Pazar günü Karaköy’de gerçekleştireceğimiz İnşaat Mühendisleri Odası 49.Dönem İstanbul Şube Başkanlığı seçimlerine davet ediyoruz” dedi.

“İnşaat mühendislerinin önemi depremlerde bir kez daha ortaya çıkıyor”

Mustafa Keleş, Ülkemizde yaşanan 6 Şubat 2023 depremlerini hatırlatarak, "şehirlerimizin yapı stokları inşaat mühendisliği ilkelerine göre yeniden değerlendirilmeli ve yapılandırılmalı. Bu noktada inşaat mühendislerinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor" dedi.

Hedeflerini ve projelerini anlatan Keleş, "Çalışmalarımızı ileriye taşımak, kamunun ve ülkenin yararları, mesleğin gelişmesi, meslek mensuplarının yetki ve çıkarlarını korumak adına katkı sağlayacak çalışmalar yapmak için İstanbul şubemizin başkanlığına, sektörün çeşitli alanlarında yetkin, tecrübeli ve dinamik ekip arkadaşlarımız ile birlikte talip olduk" diye konuştu. Hedeflerini başlıklar halinde açıklayan Keleş, yetkin mühendislik programının altyapısını hayata geçirerek inşaat mühendisliğinin etkinliğini artırmak suretiyle mesleğin saygınlığını hak ettiği noktaya yükseltmeyi hedeflediklerini, kamu tarafından finanse edilen projelerde yeni mezun inşaat mühendisi kontenjanının zorunlu hale getirilmesi, şantiye şefliğinin sadece inşaat mühendisleri tarafından yürütülmesi ve ücret ödemelerinin garanti altına alınması konusunun, resmi kurumlar arayıcılığıyla yapılmasını sağlayacaklarını bildirdi. Proje tasarım hizmetlerinde inşaat mühendislerinin alt fiyat politikasının resmi olarak çözülmesini ve hakkediş ücretlerinin asgari proje hizmet bedelinin üzerinde olması yönünde hukuki düzenlemeler ve yaptırımların takipçisi olacağız. İnşaat mühendislerinin müteahhitlik yetki sınırlarının artırılması için gerekli çalışmaları başlatacağız. İnşaat mühendislerinin tecrübe eksikliklerini giderecekleri özel laboratuvar ve atölyelerden oluşan uygulamalı eğitim merkezleri kurulmasını sağlayacağız. Dünyada 2.sırada bulunan Türk müteahhitlik sektöründe 15 yılı dolduran üyelerimize yeşil pasaport verilmesi için gerekli adımları atacağız” dedi.

Mühendis lokalleri oluşturarak sosyal etkileşimi artırmayı hedeflediklerini söyleyen Keleş, “mühendisler evi yaptıracak, tecrübeli meslektaşlarımızın mentör mühendislik programıyla genç mühendislere tecrübelerini aktarabileceği ve üyelerin meslek odasına hızlı ulaşımları için temsilcilik sayısını artırarak ilave mekânlar oluşturacağız.’’ diyerek devam etti.

İstanbul depremine dikkat çekti!

Keleş deprem ve kentsel dönüşüm alanında yapacakları çalışmalara vurgu yaparak İstanbul depremini hatırlattı. Beklenen İstanbul depremi ile ilgili kentsel dönüşümde karşılaşılan sorunlara üniversite ve yerel yönetimler ile iş birliği kurarak çözüm ortağı olacaklarını söyledi. “Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası yapılması gereken hususları detaylı olarak anlatacak ekipler oluşturacağız” diyen Keleş, “beklenen İstanbul depreminin milli bir beka sorunu olduğu bilinci ile gerekli önlemlerin alınması adına yerel yönetimler ve ilgili STK’lar ile iş birliği yaparak ilk yardım eğitimlerinde bulunacağız. Deprem sonrası barınma ve alt yapı ihtiyaçlarının organizasyonunu yapacak inşaat mühendislerinden gönüllü ekipler oluşturarak gerekli eğitimleri vereceğiz. Meslek odası olarak hızlı taramadan ziyade hızlı dönüşümün paydaşı olacağız” ifadelerini kullandı.

Mustafa Keleş kimdir?

Mustafa Keleş 1974 Rize İkizdere doğumlu olup ilk ve orta eğitimini burada tamamladıktan sonra lise eğitimini İstanbul Üsküdar Halide Edip Adıvar Lisesinde tamamladı. Üniversite eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat mühendisliği bölümünde 1997 yılında tamamladıktan sonra, yüksek lisansını yine aynı üniversitede Yapı Anabilim dalı Yapı Analizi Boyutlandırma ve Deprem Mühendisliği alanında gerçekleştirerek Yüksek İnşaat Mühendisi oldu. Özel sektörde öncü firmalarda köprü ve çelik yapılar alanında çalışmalarda bulundu. 2000 yılında bilgi birikimini paylaşma adına Türkiye’de ilk olmak üzere Sap2000 kursları düzenleyerek meslektaşlarına eğitim noktasında destek vermiştir. 2004 yılında kendi firmasını kurup özellikle Çelik Konstrüksiyon ve Prefabrik Yapılarda Proje Tasarımı, İmalat, İnşaat ve Taahhüt sektöründe halen faaliyetlerine devam etmektedir. Tüm bu çalışmaların yanı sıra tarihe olan merak ve ilgisi nedeniyle Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümünü okudu ve 2020 yılında buradan mezun oldu. İngilizce ve Arapça bilen Keleş, evli ve üç çocuk babasıdır.