Ya görevinizi yapın ya istifa edin!
"Deprem yakın, mahallemde yaşamak hakkım!" diyen ve güvenli binalarda yaşamak isteyen Bakırköylü bir grup vatandaşın yaklaşık 2 yıldır sürdürdüğü çalışmalarla oluşturduğu Bakırköy Kentsel Dönüşüm Dayanışma Meclisi, Özgürlük Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlar için saygı duruşu ile başlayan açıklamayı, bölge sakinlerinden Avukat Nehir Maslak yaptı.
Her yurttaşın temel haklarından biri olan güvenli ve sağlıklı barınmanın, uluslararası ve yerel antlaşmalarla güvence altına alındığını söyleyen Nehir Maslak, Bakırköy Kentsel Dönüşüm Dayanışma Meclisi tarafından hazırlanan açıklamayı okudu.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.
Dört tarafı fay hattı olan bir deprem ülkesinde yaşamaktayız. Yaşanan depremlerde birçok can kaybı verdiğimiz halde gereken önlemler alınmamıştır.
Çok uzun yıllar öncesine gitmeyelim Bundan 24 yıl önce, 17 Ağustos 1999 yılında Gölcük depremini yaşadık. Resmi raporlara göre 17.480 canımız yok oldu. 23.781 yaralımız 505 sakat insanımız deprem felaketiyle yüz yüze geldi. Felaketten 13 yıl sonra 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası çıkarıldı. Halk vahşi bir müteahhitlik sistemine mahkum edildi. Kentsel dönüşüm, rantsal dönüşüm oldu. O süreçten bu güne deprem vergileri toplanıyor. Soruyoruz deprem için toplanan vergiler nerede?
17 Ağustos depreminden bu yana Bakırköy'de tek bir binada bilimsel temelde bir tarama yapılmamıştır. Hiçbir binaya sizin binanız sağlam oturabilirsiniz denilmemiştir. Bu kamusal sorumluluk 24 yıldır ihmal edilmektedir.
17 Ağustos depreminden hiçbir bilimsel sonuç çıkarılamadığı aşikardır. Merkez üssü Maraş olan son depremde yaklaşık 50 bin insanı kaybetmemizin acısı üzerinden 1 ay geçti. Olası “Büyük Marmara Depremi”nde yüz binlerce insanın hayatını kaybedeceği açıktır. Bakırköy ilçemiz de fay hattına yakınlığı, zemin özellikleri ve bina stoğunun olumsuzlukları sebebiyle ciddi risk altındadır. İlçemiz Bakırköy'ün çoğunluğu emekli bir nufusa sahiptir. Doğal olarak bir buçuk milyon ile 2,5 milyon TL arasında değişen yeniden yapım maliyetlerini Bakırköy sakinlerinin ödeyebilecek gücü yoktur.
Bakırköyde olası depremde can kaybı yaşamamak için yapılması gerekenler şunlardır:
-Siyasi iktidar deprem vergilerini sosyal konutlara kaynak olarak kullanmalıdır.
-Vakit kaybetmeksizin Deprem Bakanlığı kurulmalıdır.
-İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilçemizin 14 mahallesi için imar planlarını Bakırköylüler yararına planlanmalıdır. Bu doğrultuda çatı katlarını bağımsız bölüm olarak ilan etmelidir.
-Yola terklerden kaynaklanan bina taban alanı küçülmesinin önüne geçmek için taban alanı hesabı yola terk öncesi arsa metrekaresi üzerinden yapılmalıdır.
-Çıkmalar kaldırılmalı, taban alan yüzde 25'ten, yüzde 30-35'e çıkarılmalıdır.
-Bitişik nizam olan yerlerde parsel birleştirmenin ya da ada bazlı dönüşümün teşvik edilmesi gerekmektedir.
-Bakırköy'de oluşabilecek imar artışları Bakırköy halkının lehine kullanılmalıdır.
-İlçemizde deprem sitesi oluşturulmalıdır. İlk yardım ve kurtarma malzemelerinin sürekli olarak hazırda bulundurulduğu, her türlü ihtiyacın karşılanabileceği bir birim olarak tasarlanmalıdır.
Bakırköy ilçesinde ve tüm şehrimizde kamu kaynakları, denetimi ve bütçesiyle depreme dayanıklı olarak binalarımızın imar edilmesini veya güçlendirilmesini istiyoruz.
Bakırköy Kentsel Dönüşüm ve Dayanışma Meclisi olarak saydığımız tedbirlerle güvenli barınma hakkımız tesis edilmediği taktirde ortaya çıkabilecek can kayıplarından başta Cumhurbaşkanlığı makamı, tüm yürütme üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bakırköy Belediyesi’nin sorumlu olduğunu buradan hatırlatıyoruz. İvedelikle Bakırköylülerin güvenli bina taleplerinin gereğini yerine getirin.
Ya görevinizi yapın ya istifa edin!
(Bakırköy Kentsel Dönüşüm ve Dayanışma Meclisi)