Zamana karşı mücadele edenler: Arama kurtarma ekipleri
11 ili ciddi anlamda etkileyen ve 50 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği ve 100 bin üzeri kişinin yaralandığı 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden bir yıl geçti.
7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 2 büyük depremde Şanlıurfa'da 20 bina yıkılırken, Şanlıurfalı 340 vatandaş hayatını kaybetti.
Arama kurtarmada görev alan sivil toplum kuruluşu görevlileri, yaptıkları faaliyetleri İLKHA'ya anlattı.
"Afetzede olduğumuz halde afette arama kurtarma görevini üstlendik"
Muhammed Güzel
Afetzede olmalarına rağmen arama kurtarma yaptıklarını ifade eden ULAK Arama Kurtarma Medikal Müdahale Haberleşme ve Doğa Sporları Derneği Genel Başkanı Muhammed Güzel, "6 Şubat 2023 tarihinde biz de bir afetzedeydik. İşin aslında en can alıcı noktası da orası. Afetzede olduğumuz halde afette arama kurtarma görevini üstlenmemiz bize ekstra bir sorumluluk, ekstra bir yük bindirdi. Bu yükün altından kalkmak için bize üye olan, eğitimleri almış bütün üyelerimizle ilk fırsatta teyakkuza geçtik. Ailelerimizi güvenli bir alanı geçirdikten sonra saat 05.00 civarında zaten il müdürümüzün talimatıyla sahaya arama kurtarma çalışmalarına başladık. Alan o kadar yoğun olduğu için hemen dehlizlerin açılması akabinde içine girilmesi var, olan yaralıların bir an önce kurtarılması planlandı. 69 saat süresince Şanlıurfa’nın enkazları için yaptığımız bütün çalışma hep bu yöndeydi. Canları kurtardıktan sonra ses analizine göre, kontrollere göre ister cihazla olsun ister köpekle arama olsun bunlardan sonra artık kat kaldırma işlemine başladık." dedi.
"AFAD Kriz Merkezi’ne röle bilgilerini aktardık"
Ahmet Turan Demirtaş
Depremde Afet Acil Durum Haberleşme Birimi olarak görev aldıklarını belirten Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Şanlıurfa Şube Başkanı Ahmet Turan Demirtaş, "Asrın felaketi diye adlandırılan 6 Şubat depremi 04.17' ilimizin halkının yaşadığı gibi biz de evlerimizde yataklarımız da bu deprem karşıladık. İlk saatlerde dakikalarda şoku attıktan sonra ailemi güvence altına aldım. Sonrasında AFAD merkezine geçiş sağladık, görev yerlerimizi AFAD'dan almış olduğumuz yetkililerden sahaya çalışma alanına geçtik. Enkaz üzerinde çalışmalarımızı sağladık, ayriyeten afet acil durum haberleşme birimi olarak da röle üzerinden sahada almış olduğumuz bilgilendirmeyi telsiz aracılığıyla afat kriz merkezine bildirdik. Burada 1-2 günlük çalışma sağladıktan sonra Adıyaman'dan almış olduğumuz bilgi doğrultusunda Adıyaman'da iletişime sağlama konusunda bir eksiklik vardı. İzmir Bergama şubeden almış olduğumuz destekle beraber Adıyaman'a geçip Adıyaman'ın yüksek bir rakımına Esentepe mevkiine röle kurduk. AFAD Kriz Merkezi’ne röle bilgilerini aktardık." diye konuştu.
"Bir çocuğun vesilesiyle 11 kişiye ulaştık"
Mehmet Cengizöz
Yorgun oldukları halde annenin isteği üzerine bir çocuğu kurtarmak isterken 11 kişiyi de kurtardıklarını vurgulayan Hayrat Arama Kurtarma Ekip Başkanı Mehmet Cengizöz, "6 Şubat 2023’te yaşadığımız asrın felaketinde ekip olarak 20 kişi sahada Adıyaman'da özellikle bulunduk. Adıyaman'da birçok vatandaşımıza ulaşmaya çalıştık. Sadece arama kurtarma olarak değil de oradaki vatandaşlarımıza gıda yemek yardımı gerçekleştirdik. Rabbim 6 Şubat'ı bir daha yaşatmasın. Bir anne ve nenenin özellikle iki gün boyunca çocuklarını enkaz altındaydı. Çok yorgun olmamıza rağmen alanı terk edeceğimiz esnada annenin bizi tutup bırakmaması ve çocuğunu ölü ya da sağ olarak çıkarmamızı istedi. Biz o anne sayesinde o çocuğa ulaşmak isterken o gün içerisinde 11 vatandaşımıza ulaştık. En son annenin çocuğuna ulaşabildik. Bunu hiçbir zaman unutmuyorum. Bir çocuğun vesilesiyle 11 kişiye ulaştık." ifadelerini kullandı.
"12 insanımızı canlı kurtarmak nasip oldu"
Behçet Atila
Şanlıurfa'da enkazlar biter bitmez diğer illere yardıma gittiklerini aktaran İHH Şanlıurfa Şube Başkanı Behçet Atila, "Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023’te yaşanan büyük felakette biz de İHH arama kurtarma olarak özellikle Şanlıurfa'da arama kurtarma olarak hemen ilk anda depremden yarım saat sonra enkazın başında olduk. Toplam 75 kişilik ekiple sadece Urfa’da değil ilk 2-3 gün Urfa merkezde çalıştık. Hemen Urfa’da enkazlar biter bitmez diğer illere yardıma gittik. Adıyaman, Maraş, Gaziantep, Hatay ve Urfa'da beş ilimizde arama kurtarma faaliyetlerinde bulunduk. 12 insanımızı canlı kurtarmak nasip oldu. Keşke daha fazla kurtarılabilseydi. 80’e yakında ceset çıkardık." şeklinde konuştu.
"18 saatlik bir çalışma sonunda bir ablamızı sağ olarak çıkardık"
İbrahim Halil Buğurca
Beşir Derneği Şanlıurfa Sorumlusu İbrahim Halil Buğurca ise "İlk ondan itibaren tüm ekiple birlikte hem beslenme hem arama kurtarma alanında başta Şanlıurfa olmak üzere tüm deprem bölgelerinde arama kurtarma ekipleri olarak sahada yaklaşık 6-7 ay çalışmalarımızı devam ettirdik. Tabii ki depremde birçok anı yaşadık. Özellikle Şanlıurfa’da ilk küçük kızımızı çıkardık. Orada çok güzel anlar yaşadık. Daha sonra Adıyaman'da yaşadığımız bir olay vardı; 18 saatlik bir çalışma sonunda bir ablamızı sağ olarak çıkardık." dedi.