Arşimet Burgusu’yla çevre dostu enerji dönemi
Arşimet Burgusu’yla çevre dostu enerji dönemi
Türkiye’nin önde gelen mühendislik ve teknoloji şirketlerinden YEO, iştiraki olan Mikrohes şirketiyle tamamen çevre dostu olan yenilenebilir bir enerji sistemi sunuyor. Arşimet Burgusu türbiniyle düşük debi ve düşü olan sularda enerji üretilebiliyor. Doğa ve balık dostu olan sistem, bulunduğu bölgenin dengesini bozmayan sıfır karbonlu bir yöntem olarak bu alanda geleceğin teknolojisi olarak gösteriliyor…
Türkiye’nin önde gelen teknoloji ve mühendislik şirketlerinden YEO, iştiraki olan Mikrohes ile geleceğin çevre dostu yenilenebilir enerji sistemlerini sunuyor. Mikrohes ’in ürettiği Arşimet Burgusu türbiniyle düşük debiye sahip sularda bile enerji üretilebiliyor. Yeşil ve balık dostu olan sistem, bulunduğu bölgenin dengesini bozmayan sıfır karbonlu bir yöntem olarak biliniyor.
Arşimet Burgusu nasıl çalışıyor?
Arşimet Burgusu, ağırlık prensibiyle çalışıyor. Her bölümde oluşan su ağırlığı, burgu miline ve kanatlarına bir döndürme kuvveti uyguluyor ve burgunun dolayısıyla jeneratör milini çevirerek enerji üretmesini sağlıyor.
Nerede kullanılabilir?
Arşimet burgu sistemi; 0,1-10 (m3/sn) su debisi ve 1-10 (metre) kot farkı olan tüm akarsu ve nehirlere, Hidroelektrik Santral kuyruksuyu ve cansuyu kısımlarına, arıtma tesislerinin giriş ve çıkış yapılarına, mevcut bentlere, atıl hidroelektrik santrallere, fabrikaların endüstriyel su soğutma sistemi çıkışlarına ve balık yetiştirme çiftliklerine kurulabiliyor.
1 burguyla 600 haneye elektrik
Kendi elektriğini üretip fazlasını satmak isteyen tüm kamu tüzel kişiler, lisanssız elektrik üretim kapsamında düşük maliyetle kurulum yapabiliyor. Özel sektör tarafından inşa edilerek işletmeye alınan hidroelektrik enerji üretim tesisleri lisanslı elektrik üretim yönetmeliği kapsamında, işletmedeki tesisin su iletim kanalı, maksadına hizmet eden su iletim kanalları ve/veya kuyruksuyu kanalı üzerindeki atıl hidroelektrik enerji potansiyelinden faydalanmak maksadıyla, bu kanallar üzerine hidrokinetik üniteler entegre edilmesi suretiyle, kapasite artışı talebinde bulunabiliyor. Ayrıca karbon emisyonu sağlamak için endüstriyel fabrikaların soğutma suyu sistemlerine entegre edilip, hem elektrik enerji verimliliği ve karbon emisyonu konusunda kazanç elde edebiliyor.
Örneğin 300 kW’lık bir sistem yılda ortalama 6000 saat çalıştığında 600 hanenin elektrik enerjisini karşılıyor ya da 250 bin dolar kazanç sağlıyor. Mevcut durumda, Sakarya-Sapanca, Çorum ve Bayburt’ta Mikrohes enerji üretmeye başladı. Sağladığı enerji ile binlerce hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilir durumda. Sadece Türkiye de değil, YEO’nun geniş iş geliştirme ağlarıyla global pazarda önemli bir oyuncu olmayı hedefliyor.
Ekolojik dengeyi bozmuyor
Doğa ve balık dostu olan bu sitem suyu yatağından ayırmaz, suyun oksijen miktarını artırdığı için suyu temizler. Balıklar sistemin içinden zarar görmeden hareket edebilir. Bu sistem için cansuyu ve balık geçidi gerekmez. Bölgedeki ağaç ve bitki örtüsüne zarar vermez. Daha az hafriyat ve daha az betonarme yapı avantajı sağlar. Üstelik tarihi dokunun korunması ve ekolojik düzenin korunmasına da katkıda bulunur.
Sürekli elektrik üretiminde güvenilir olan Arşimet Burgusu, proje su debisi yüzde 80 azalsa veya yüzde 20 artsa bile yüksek verimde elektrik üretmeye devam ediyor. Burgular tüm yıl boyunca çalışıyor ve donma ya da taşkın sorunu yaşamıyor. 3-7 yıllık yatırım geri dönüşüm süresiyle de öne çıkıyor. Hızlı kurulum, yüksek verim, düşük maliyet, uzun çalışma ömrü gibi özelliklerle ekolojik dengeyi bozmadan geleceğin temiz enerjisini üretiyor.
2010 yılında kurulan Mikrohes, yenilenebilir enerji piyasasında verimli bir tasarımcı ve yüklenici olma hedefini üstlendi. 2013 yılı itibarı ile Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarıyla yenilenebilir ve alternatif enerji üretim tekniklerinin araştırılması ve geliştirilmesi alanında ülkenin öncü şirketlerinden biri oldu. 2021 yılında hisselerinin çoğunluğu YEO’ya geçen Mikrohes, büyümeye devam ediyor.
YEO HAKKINDA:
YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A. Ş., odağına dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyonu alarak otomasyon, elektrifikasyon ve teknoloji alanında lider çözüm ortağıdır. YEO, elektrik üretimi, iletim ve dağıtımından enerjinin akıllı ve verimli kullanımı ve uygulanmasına kadar tüm süreçte teknoloji ile yaşamı kolaylaştırırken enerjisiyle daha temiz bir dünya için çalışır. 3 kıtada 25 farklı ülkede gerçekleştirdiği 200’den fazla projeyle dünyanın her noktasına enerji ve endüstriyel çözümler ulaştırır. 18 yılı aşkın süredir Türkiye’nin önde gelen teknoloji ve mühendislik şirketlerinden olan YEO, 350’nin üzerinde çalışanıyla sektöründe lider mühendislik çözümleri sunar.
YEO; enerji, su, petrol ve gaz, madencilik ve çimento gibi sektörleri yenilenebilir enerji, elektrifikasyon ve otomasyonla buluştururken; sunduğu dijital teknolojilerle de karbon emisyonunun azaltılmasına katkı sağlayıp, sürdürülebilir enerji ve endüstri için çalışmalar yürütür. Eylül 2021 itibariyle hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören YEO, yatırımcılarından aldığı güçle yenilenebilir enerji, dijitalleşme, enerji depolama ve hibrit enerji çözümleri alanlarında büyümeye devam ediyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.