KAHVE ÜRETİCİSİ ÖZGÜR DÜZGÜN: BAE MENŞELİ BİNLERCE ÜRÜN İÇİN SUNULAN VERGİ KIYAĞI TÜRKİYE'DEKİ YERLİ ÜRETİCİYİ İFLASA SÜRÜKLEYECEK!

Gündem 13.09.2023 - 09:32, Güncelleme: 10.11.2023 - 04:49
 

KAHVE ÜRETİCİSİ ÖZGÜR DÜZGÜN: BAE MENŞELİ BİNLERCE ÜRÜN İÇİN SUNULAN VERGİ KIYAĞI TÜRKİYE'DEKİ YERLİ ÜRETİCİYİ İFLASA SÜRÜKLEYECEK!

Birleşik Arap Emirlikleri’nden yapılacak ithalatta kahvenin de aralarında bulunduğu birçok ürüne vergi muafiyeti Resmi Gazete’de yayımlandı. Yaşanan durumun Türkiye’deki kahve üreticisi, kavurucusu ve tüketicisine olumsuz yansıyacağını söyleyen kahve üreticisi Özgür Düzgün, “BAE menşeli binlerce ürün için sunulan vergi kıyağı Türkiye’deki yerli üreticiyi iflasa sürükleyecek!” dedi.
BAE menşeli ürünlere uygulanacak ek mali yükümlülük ile bu ülke menşeli yumurta, sebzeler, soya ve palm yağı, kakao, makarna, bisküvi ve kahve gibi bazı tarım ürünleri ile alçak ve yüksek yoğunluk polietilen içeren sanayi ürünlerinin ithalatına tanımlanan tarife kontenjanlarına ilişkin Cumhurbaşkanı kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. BAE'den ithal edilecek ürünlere getirilen vergi muafiyeti kararı sonrasında; Türkiye'de her sene 20-25 oranında büyüme rakamına sahip olan ve bu sayede ciddi bir istihdam kapısı olan kahve sektörünün temsilcilerinden, Türkiye'de ve Dünya'da 25'ten fazla şubesi bulunan bir zincir markanın yönetim kurulu başkanı ve aynı zamanda da bir kahve üreticisi olan iş insanı Özgür Düzgün, kahve sektörünün ciddi bir bilinmeze doğru sürüklendiğini belirtti. Kararın Resmi Gazete'de yayınlanması sonrası açıklamalarda bulunan Özgür Düzgün sözlerini şöyle sürdürdü: “İTİRAZ EDİYORUZ” "Kahve sektörü ülkemizde her yıl 20-25 oranında bir büyüme gerçekleştiriyor ancak bu büyüme artık tehlike altında. 31 Ağustos’ta açıklanan; ülkemiz ile BAE arasındaki kapsamlı ticaret anlaşması nedeniyle daha önce Türkiye’ye 17 oranında gümrük vergisi ile giren kavrulmuş kahve çekirdeği, BAE menşei olarak sıfır vergi ile ithal edilebilecek. Türkiye’de kahve kavuran 50’ye yakın yerli şirket, kahve çekirdeğini 8 vergi ile ithal ediyor ve burada kavurma gibi işlemlerden geçirerek nihai ürün olarak piyasaya sunuyor. Yerli üreticiler olarak bizler hem verginin sıfırlanmasına hem de ‘menşei kazandırma’ işleminin basitleştirilmesine itiraz ediyoruz. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi yerli kavurucu firmaların 8 vergi ödemektense Türkiye'deki yatırımlarına son vererek BAE’den tedarike yönelmesi ve bunun da ithalatı körüklemesi. "KAHVE ÜRETİM TESİSLERİ YURTDIŞINA KAYACAK, İŞSİZLER ORDUSU ÇOĞALACAK" Bu durumda ise zaten yüksek olan dış ticaret açığımız daha da artacak ve ülke ekonomisinin eksiye doğru yönelimi hızlanacaktır. Bununla birlikte yine yurtdışına üretim tesislerini kaydıran firmalar nedeni ile istihdam da olumsuz etkilenecektir. Kahve üretim tesisleri yurtdışına kayacak, işsizler ordusu çoğalacak. Ayrıca önü arkası düşünülmeden hayata geçirilen bu uygulama ile ülkemizde nitelikli kahve kavurma işlemi yapan ve nihai tüketicinin kaliteli kahve içmesini sağlayan firmaların yaşayacağı olumsuzluklar kahve severleri ve kahve tüketicisini de olumsuz etkileyecektir. Vatandaş için tehlike şu; firmalar yüksek maliyetlerle boğuşmak yerine BAE’den daha düşük maliyetli ve niteliksiz ürün getirmeye başlar ise Türkiye'deki tüketicinin kahve alışkanlıkları ve damak tadı da onarılamaz bir biçimde bozulacaktır. “İFLASA SÜRÜKLEYECEK” BAE menşeli binlerce ürün için sunulan vergi kıyağı Türkiye’deki yerli üreticiyi iflasa sürükleyecek. Atasözü haline gelen, dostluğun ve sadakatin simgesi olan meşhur özdeyişin ufak bir değişiklikle revize etmenin tam da zamanı olduğunu düşünüyorum! "Nitelikli kahvenin 40 yıl hatırı vardır."
Birleşik Arap Emirlikleri’nden yapılacak ithalatta kahvenin de aralarında bulunduğu birçok ürüne vergi muafiyeti Resmi Gazete’de yayımlandı. Yaşanan durumun Türkiye’deki kahve üreticisi, kavurucusu ve tüketicisine olumsuz yansıyacağını söyleyen kahve üreticisi Özgür Düzgün, “BAE menşeli binlerce ürün için sunulan vergi kıyağı Türkiye’deki yerli üreticiyi iflasa sürükleyecek!” dedi.

BAE menşeli ürünlere uygulanacak ek mali yükümlülük ile bu ülke menşeli yumurta, sebzeler, soya ve palm yağı, kakao, makarna, bisküvi ve kahve gibi bazı tarım ürünleri ile alçak ve yüksek yoğunluk polietilen içeren sanayi ürünlerinin ithalatına tanımlanan tarife kontenjanlarına ilişkin Cumhurbaşkanı kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

BAE'den ithal edilecek ürünlere getirilen vergi muafiyeti kararı sonrasında; Türkiye'de her sene 20-25 oranında büyüme rakamına sahip olan ve bu sayede ciddi bir istihdam kapısı olan kahve sektörünün temsilcilerinden, Türkiye'de ve Dünya'da 25'ten fazla şubesi bulunan bir zincir markanın yönetim kurulu başkanı ve aynı zamanda da bir kahve üreticisi olan iş insanı Özgür Düzgün, kahve sektörünün ciddi bir bilinmeze doğru sürüklendiğini belirtti. Kararın Resmi Gazete'de yayınlanması sonrası açıklamalarda bulunan Özgür Düzgün sözlerini şöyle sürdürdü:

“İTİRAZ EDİYORUZ”

"Kahve sektörü ülkemizde her yıl 20-25 oranında bir büyüme gerçekleştiriyor ancak bu büyüme artık tehlike altında. 31 Ağustos’ta açıklanan; ülkemiz ile BAE arasındaki kapsamlı ticaret anlaşması nedeniyle daha önce Türkiye’ye 17 oranında gümrük vergisi ile giren kavrulmuş kahve çekirdeği, BAE menşei olarak sıfır vergi ile ithal edilebilecek. Türkiye’de kahve kavuran 50’ye yakın yerli şirket, kahve çekirdeğini 8 vergi ile ithal ediyor ve burada kavurma gibi işlemlerden geçirerek nihai ürün olarak piyasaya sunuyor. Yerli üreticiler olarak bizler hem verginin sıfırlanmasına hem de ‘menşei kazandırma’ işleminin basitleştirilmesine itiraz ediyoruz. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi yerli kavurucu firmaların 8 vergi ödemektense Türkiye'deki yatırımlarına son vererek BAE’den tedarike yönelmesi ve bunun da ithalatı körüklemesi.

"KAHVE ÜRETİM TESİSLERİ YURTDIŞINA KAYACAK, İŞSİZLER ORDUSU ÇOĞALACAK"

Bu durumda ise zaten yüksek olan dış ticaret açığımız daha da artacak ve ülke ekonomisinin eksiye doğru yönelimi hızlanacaktır. Bununla birlikte yine yurtdışına üretim tesislerini kaydıran firmalar nedeni ile istihdam da olumsuz etkilenecektir. Kahve üretim tesisleri yurtdışına kayacak, işsizler ordusu çoğalacak.

Ayrıca önü arkası düşünülmeden hayata geçirilen bu uygulama ile ülkemizde nitelikli kahve kavurma işlemi yapan ve nihai tüketicinin kaliteli kahve içmesini sağlayan firmaların yaşayacağı olumsuzluklar kahve severleri ve kahve tüketicisini de olumsuz etkileyecektir. Vatandaş için tehlike şu; firmalar yüksek maliyetlerle boğuşmak yerine BAE’den daha düşük maliyetli ve niteliksiz ürün getirmeye başlar ise Türkiye'deki tüketicinin kahve alışkanlıkları ve damak tadı da onarılamaz bir biçimde bozulacaktır.

“İFLASA SÜRÜKLEYECEK”

BAE menşeli binlerce ürün için sunulan vergi kıyağı Türkiye’deki yerli üreticiyi iflasa sürükleyecek. Atasözü haline gelen, dostluğun ve sadakatin simgesi olan meşhur özdeyişin ufak bir değişiklikle revize etmenin tam da zamanı olduğunu düşünüyorum! "Nitelikli kahvenin 40 yıl hatırı vardır."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yurt-haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.