“Daha kapsayıcı bir dayanışma için, milli yas ilan etme yetkisi TBMM’de olmalıdır”

Gündem 08.08.2024 - 14:00, Güncelleme: 08.08.2024 - 14:00
 

“Daha kapsayıcı bir dayanışma için, milli yas ilan etme yetkisi TBMM’de olmalıdır”

DP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş’ın hazırladığı kanun teklifinde, milli yas ilan etme yetkisinin Cumhurbaşkanı’ndan alınarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilmesi öngörülüyor.
Demokrat Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, milli yas ilanını düzenleyen bir kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifle, milli yas ilan etme yetkisinin Cumhurbaşkanı’ndan alınarak halkın temsilcisi konumundaki Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilmesi, böylelikle milli iradenin daha güçlü bir şekilde tecelli etmesi öngörülüyor. Kanun teklifinin gerekçesinde milli yas ilan etme yetkisinin yürütme organı olan Cumhurbaşkanlığı makamına ait olduğunu vurgulayan Altıntaş, milli yasların ulusal birliğin, dayanışmanın ve ortak acının ifadesi olduğunu belirterek, bu tür bir kararın Meclis tarafından alınmasının, tüm milletin ortak iradesinin ve duygularının yansıması anlamına geleceğini belirtti. Teklife göre, milli yasların Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletini derinden etkileyen, ulusal üzüntü ve matem gerektiren olaylar karşısında ilan edilmesi öngörülüyor. Teklifte ayrıca, milli yas ilan edilmesi için en az yirmi milletvekilinin imzasıyla TBMM gündemine gelecek olan milli yas tekliflerinin, Genel Kurul'da görüşülerek salt çoğunlukla karara bağlanması düzenleniyor. Teklife eklenen geçici maddeyle, Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten önce milli yas ilan edilmiş olan durumların, bu Kanun kapsamı dışında olacağı belirtiliyor.
DP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş’ın hazırladığı kanun teklifinde, milli yas ilan etme yetkisinin Cumhurbaşkanı’ndan alınarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilmesi öngörülüyor.

Demokrat Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, milli yas ilanını düzenleyen bir kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifle, milli yas ilan etme yetkisinin Cumhurbaşkanı’ndan alınarak halkın temsilcisi konumundaki Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilmesi, böylelikle milli iradenin daha güçlü bir şekilde tecelli etmesi öngörülüyor.

Kanun teklifinin gerekçesinde milli yas ilan etme yetkisinin yürütme organı olan Cumhurbaşkanlığı makamına ait olduğunu vurgulayan Altıntaş, milli yasların ulusal birliğin, dayanışmanın ve ortak acının ifadesi olduğunu belirterek, bu tür bir kararın Meclis tarafından alınmasının, tüm milletin ortak iradesinin ve duygularının yansıması anlamına geleceğini belirtti.

Teklife göre, milli yasların Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletini derinden etkileyen, ulusal üzüntü ve matem gerektiren olaylar karşısında ilan edilmesi öngörülüyor. Teklifte ayrıca, milli yas ilan edilmesi için en az yirmi milletvekilinin imzasıyla TBMM gündemine gelecek olan milli yas tekliflerinin, Genel Kurul'da görüşülerek salt çoğunlukla karara bağlanması düzenleniyor. Teklife eklenen geçici maddeyle, Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten önce milli yas ilan edilmiş olan durumların, bu Kanun kapsamı dışında olacağı belirtiliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yurt-haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.