Bakırköy Birikim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Bakırköy Birikim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
Öğrenme güçlüğü başta olmak üzere, Zihinsel Yetersizlik, Yaygın Gelişimsel (Davranış) Bozuklukları programlarına ek olarak sosyal aktiviteler, aile eğitimi ve danışmanlığı, çeşitli zekâ, dikkat algı, kişilik analizi, gelişimsel tarama testleri gibi çeşitli eğitim çalışmaları yapmakta olan Birikim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni, kurum yetkilisi Hatice Kılıç’tan dinledik.
Yalnızca öğrenci ders merkezli olmayıp; öğretmen-çocuk, anne-baba-çocuk, sosyal çevre-çocuk gibi birçok eğitimi destekleyerek, öncesinde İkram Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 2018 yılı sonrası ise Birikim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak yaklaşık 6 yıldır Bakırköy Cevizlik Mahallesi, Taşevler Sokakta eğitim verdiklerini söyleyen Hatice Kılıç, toplamda 5 katlı olup 13 derslikten oluşan Birikim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, farklı ve özel gereksinimi olan çocuklara sunulan eğitimler dışında, üstün özellikleri olanları yetenekleri doğrultusunda kapasitelerinin en üst düzeye çıkmasını, yetersizliğin engele dönüştürmesini önleyen, engelli bireyi ise kendine yeterli hale getirerek toplumla kaynaşmasını ve bağımsız, üretici bireyler olmasını destekleyecek becerilerle donatan eğitim programları verdiklerini söyleyerek bilgi verdi.
Özel Öğrenme Güçlüğü
Beklenen ve gösterdikleri başarımları arasında önemli ölçüde farklılık, akademik alanlarda öğrenmede güçlük, temel bilişsel süreçlerin birinde ya da daha fazlasında yetersizlik, öğrenme alanlarında kanıtlanmış eşit olmayan büyüme örüntüleri, merkezi sinir sisteminde bozukluk ve zihin engeli duygusal bozukluk, duyusal yetersizlik, bedensel yetersizliği ya da kültürel yetersizliğin olmamasıdır.
Bir ya da daha fazla temel bilişsel süreçlerde yetersizliğin sonucu olarak dinlenme, düşünme, konuşma, okuma yazma ya da matematikte görülen özel yetersizlikler özel öğrenme güçlükleri olarak betimlenir.
Akademik alanda;
Kompozisyon yazma, çerçevesini oluşturma ve yazılı metinleri yeniden yazma karşılaştıkları güçlüklerdir. Çarpma ya da bölme gibi dört işlemleri çözmede ustalık kazanmada güçlükler, dört işlemin uygulanmasını gerektiren sözlü problem çözme durumunda güçlüklerle karşılaşılabilir.
Sosyal alanda;
Sosyal ortamlara uygun davranma ile ilgili sosyal becerilerde sorun yaşama, çocuklardan pek çoğu sosyal bakımdan uyumlu ve akranlarınca kabul edilseler de gittikçe akranlarına yabancılaşma, sosyal etkileşimleri normal öğrenen akranlarından farklı olup daha az çekicidir. sosyal ortamları ve dostça girişimleri yorumlamada beceriksiz, karşısındakilerin duygularını farkına varma ve isimlendirme de güçlük yaşıyor olması, sevgiyi almada çok başarılı değildirler. dik kafalı küstah, patronumsu, inatçı, düşüncesizce davranan saldırgan ve yaklaşılması zor öğrenciler olarak tanımlanır. sosyal iletişimi başlatmada güçlükler vardır. Diğerleri konuşurken ya da dinlerken onlara daha az bakar ya da tebessüm etme, sosyal ve duygusal özellikleri akademik özelliklerinin bir sonucu olduğu gibi nedeni de olabilir.
Özel öğrenme güçlüğü tanısı almış çocuklarımızın bölüm alan öğretmenleri ile raporlu ise rapor tanısıyla, raporsuz ise gerekli klinik değerlendirmeleri yapılarak, çocuğun eğitim programı oluşturularak gelişim süreçleri takip edilmektedir.
Davranış Bozuklukları
Uygun davranış olarak ifade edilen davranış için norm ve beklentilerin kültürden kültüre göre değişkenlik göstermesi, ruh sağlığı açısından normal ve normal olmayan davranışın açık bir tanımının bulunmayışı, davranış bozukluğu olarak adlandırılan birçok davranışın aslında geçici olan yaşa özgü gelişimsel sorunlar olması, davranış bozukluğunun açıklanmasında ve sağaltımında bir çok kuramın konuya kendi terminolojileri ile yaklaşmaları, davranış bozukluğunun zaman zaman zihinsel engellilik ve öğrenme güçlüğü ile birlikte görülmesi, davranış bozukluğu olan çocuklar derslerde genelde başarısızdır. Neredeyse bir kural olarak, okulda sürekli ders tekrarlayan öğrencilerdir. Genellikle sınıfa uygun olmayan davranışlar gösterirler, kendilerine verilen akademik görevleri yerine getirme de güçlük yaşarlar. Bu nedenle büyük çoğunluğu akademik alanlarda sınıftaki arkadaşlarından geride kalabilmekte ve bu fark giderek artma özelliği gösterebilmektedir. Davranış bozukluğu olan çocukların akademik başarıları üzerine yapılan araştırmalar, başarısızlıklarının nedeni olarak, akademik işlevi olan her alanda yetersiz eğitim almış olduklarını göstermektedir. Birçok çalışmanın sonucunda matematik performansının okumada daha düşük olduğu ve sözel dil becerilerinde sıklıkla yetersizlik gösterdikleri belirtilmiştir. bu durumun problem davranıştan mı yoksa davranış probleminin öğrenme sorunu yaratmasının sonucunda mı olup olmadığı tartışması çok önemli olmamaktadır. Her iki faktörde birini etkilemekte, muhtemelen herhangi bir tanesi ilk önce gelip diğeri ile etkileşimde bulunup giderek artış göstermektedir. Bu çeşit bir etkileşim de; akademik başarısızlık, sosyo-duygusal davranışlarda problem ve az ya da çok öğrenme güçlüğünün ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Yukarda belirtilen davranış örüntülerinden bir ya da birkaçının görülmesi mutlaka DB olduğu anlamı taşımamaktadır, çünkü çocukların büyük bir çoğunluğunda bu özellikler farklı durumlarda ve farklı zamanlarda ortaya çıkabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, davranışın çok fazla/ çok az oranda ve uzun süre olduğunda bir probleme işaret edeceği ve dikkate alınması gerektiğidir.
Çocuklarımızın etkileşimde bulundukları alanlar göz önünde bulundurularak psikolojik destek verilmektedir.
Zihinsel Yetersizlik
Bireyin toplumun genelinden önemli derecede farklı kültürel ve/ ya da dil gelişiminden gelmesi, önceki bilgilerin eksik ya da yetersiz olması, güvenlik ya da tıbbi nedenlerle bireyin uyumsal davranış işlevlerinin tanımı ve varsayımları ile tutarlı olarak değerlendirilmemesi, bireyin kullandığı dil, lehçe ya da iletişim sisteminin aracın normatif evreninden önemli derecede farklılık göstermesi, bireyin çok küçük yaşta ve potansiyel olarak sınırlı dil ve/ ya da performans becerilerinin olması, bilgi verenlerin seçiminde ve bilgi verenlerin gözlemlerinin geçerliğinde güçlüklerin ortaya çıkması, bireyin gerçek performansının doğrudan gözlenmesinin sınırlı olması ve ek doğrudan gözlemin gerekli olması, genellikle ileri yaşlardaki bireylerde başlama yaşı ölçütünün karşılanma durumunun belirlenmesinde güçlüklerin ortaya çıkması karşılaşılan durumlardır.
Birçok zihinsel yetersizliği olan çocuklarımız bağımsız yaşamayı öğrenebilir ve yaşamın her alanında aktif katılımcı rol kazanabilirler.
Kurumumuzdaki Eğitimlerimiz:
Özel öğrenme güçlüğü, Disleksia, Diskalkuli, Disgrafi, Zihinsel Yetersizlik, Yaygın Gelişimsel Bozukluklar, Down Sendromu, Otizm, Asperger Sendromu, Rett Bozukluk, Akademik Beceriler, Davranıi Bozukluğu, Duyu Bütünleme Terapisi, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite, Aile Danışmanlığı, Sosyal Aktiviteler, Oyun Terapisi, Zeka Testleri, Dikkat Algı Testleri, Kişilik Analiz Testleri, Gelişimsel Tarama Testleri.
Mahmut ERDİNÇ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.