Ömer Yaşar Erbaş, Bakırköy’ün imar planlarıyla ilgili görüşlerini paylaştı
Ömer Yaşar Erbaş, Bakırköy’ün imar planlarıyla ilgili görüşlerini paylaştı
Bakırköy Kent Vizyonu Platformu Başkanı Ömer Yaşar Erbaş, son dönemlerde çokça tartışılan kentsel dönüşüm ve ilçenin imar planlarıyla ilgili görüşlerini paylaştı.
CHP’Lİ İLÇE BELEDİYELERİ, PROFESYONEL YARDIM ALMALI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’ye geçmesi ile birlikte depreme bakış açısının değişeceğini ve kentsel dönüşüm konusunda çok umutlanıldığını söyleyen Bakırköy Kent Vizyonu Platformu Başkanı Ömer Yaşar Erbaş, AK Parti gurubunun ise kentsel yenileme ve imar tadilatlarının ivediliği konusuna duyarsız kaldığını söyledi.
Beylikdüzü belediye başkanlığı döneminde yaptığı çalışmalarla deprem konusundaki hassasiyetini ortaya koyan Ekrem İmamoğlu’nun, İBB Başkanlığı’nda AK Parti gurubunun meclisteki çoğunluğu nedeniyle aynı hassasiyeti ortaya koyamadığını belirten Yaşar Erbaş, son zamanlarda yaşanan depremlerde Erzincan’da 40, ardından Van’da 6 vatandaşımızı kaybetmemizin bile siyasal iktidara ders olmadığını üzülerek söyledi.
“AKP meclis gurubunun duyarsızlığı, ne yazık ki insanların can ve mal kaybı kaygısıyla yaşamasına neden oluyor” diyen Platform Başkanı Ömer Erbaş, CHP’li ilçe belediyelerin acilen bir araya gelerek PİAR şirketiyle birlikte, toplum baskısını da arkasına alarak AKP gurubu üzerinde böylesi hayati bir konuda ağır baskı htirmesi gerektiğini belirtti.
CHP’li belediyelerin deprem konusunda bir araya gelerek profesyonel şirketlerle anlaşmaları ve süreci birlikte yönetmeye başlamaları gerektiğini belirten Yaşar Erbaş, Bakırköy özelinde ise düşüncelerini paylaştı.
+1 KAT BAKIRKÖY’ÜN SORUNLARINI ÇÖZMEZ
+1 kat ile Bakırköy’ün sorunlarının %5 oranında bile çözemeyeceğini belirterek, “Bakırköy’ün marka değerinin oluştuğu yıllar Ataköy mahallelerinin yapıldığı yıllardır. Az olmakla birlikte bir kısmı bloklardan oluşan Ataköy’ün geneli yüksek binalardan oluşur. Ama Türkiye’nin ilk planlı şehridir” dedi.
Yüksek yapılaşmaya karşı çıkanların görüşlerinin iki gurupta sınıflandırılabileceğini belirten Ömer Yaşar Erbaş, şöyle devam etti.
1. Görüş
Yüksek katlı binalar trafik sorununu artırır.
Ataköy özelini ele alırsak; Olimpiyat evinin önündeki kavşak düzenlemesi yapılırsa, trafik sorunu yaşanmaz. Çünkü park alanı ve geçiş yolları yapım aşamasında bir bütün olarak ele alınmış ve öyle planlanmıştır. Olimpiyat evinin önündeki R. Tayip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde yapılan kavşağın ise, Ataköy halkını siyasi görüşünden dolayı cezalandırmak amacıyla yapıldığını düşünüyorum. Oysa alt geçitli yeni bir kavşak yapılsa trafik sorunu kalmaz.
2. Görüş
Bakırköy’de etkili olan tutucu bir grup var. Kat artışının fazla olmasıyla siyasi tercih yapısının gelecek nüfusta değişeceği korkusu.
Ben bunu siyasi olarak tembel arkadaşlarımızın düşüncesi olarak görüyorum. Esenler, Güngören ve Bağcılar’ı ele alırsak, oralardaki arkadaşlarımız Cumhuriyetçi, Demokratik, Atatürkçü ve sosyalist bir düşünceyle karanlığa karşı ışık olma mücadelesi verirken, oy oranı yüzde 80 Cumhuriyetçi olan bir ilçenin böyle bir korkusu olmamalı.
Bizdeki Paşalar %75 oyun üzerinde tembellik ediyor. Demiyorlar ki buraya yeni insanlar gelsin, bizi tanısın, özgürlüğü görsün, bize karışsın, etkilensin ve bireyin ne olduğunu gözlemlesin. İstanbul’un çeperlerindeki aydın insanların yükü hafiflesin diye düşünmek bile istemiyorlar.
İşte bu tutuculuklarının bedelini, hem Bakırköylü hem İstanbullu çok ağır ödüyor.
Yani sonuç olarak şunu diyebilirim ki;
BAKIRKÖY YENİ BİR VİZYONLA YENİDEN PLANLANMALI
Bakırköy’ün marka değerini oluşturan, 50-60 yıl önce yapılan ve diğer ilçelerde olmayan pasajlarıydı, hanlarıydı, cadde ve sokaklarıydı. Buralarda ofis ve dükkânı olan avukat, doktor, mühendis, muhasebeci gibi prestijli kişilerdi. Artık Bakırköy yapı stoku ile eskidi. Ofis ve çarşıları yeni şirket yönetim merkezleri olabilecek vasıfta değil.
Hatta bu gün bina stoku tüm yönetmeliklere ters yapı durumundadır. Hiç biri de işyeri açma vasfında ruhsatlandırılabilir konumda değildir.
Bakırköy’de pasajlar bölgesinde kat artışının 17+3 e çıkartılıp konut bazında ise en az 3 kat çevresel planlamalarla birlikte, çevresel tasarımları da bir bütün olarak ele alınıp yapılmalıdır. Tüm bunları, uluslararası projeler üretebilen şehircilik bürolarıyla birlikte, modellemeleri yapılarak tasarlanmalıdır. Projelendirme aşamasında bile ciddi bir maliyet oluşturulacak, ciddi hedefler belirlenmelidir. Bakırköy, çevre düzenlemeleri yapılmış modern ve akıllı binalarla eski prestijli günlerine döndürülmelidir”
Yat limanı, Hava alanı, Metro ve Marmaray ile ayrı bir vizyona da sahip olan Bakırköy konumunda başka bir ilçenin olmadığını da sözlerine ekleyen Ömer Yaşar Erbaş, “Yani Bakırköy’ümüz olması gereken yerde değil. Yeniden, yeni bir vizyonla planlanması gerekir” dedi.
Bakırköy Kent Vizyonu Platformu’nun kuruluş amacının da, ilçenin yönetiminde Bakırköy’ün insan kalitesini ve yaşam tarzlarını yansıtacak belirleyici unsurlardan biri olma isteği olduğunu belirten Yaşar Erbaş, “Vizyonunuz olmazsa kasaba bile yönetemezsiniz” diyerek açıklamalarını tamamladı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.