Mozaiğin devamı aranıyor

KÜLTÜR 29.09.2020 - 11:08, Güncelleme: 10.11.2023 - 04:47
 

Mozaiğin devamı aranıyor

İstanbul’un sur dışında bilinen tek mozaiği Zeytinburnu’nda ortaya çıkmıştı. Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un dikkati sayesinde belediye binasının dışında da yapılan araştırmada mozaiğin devamı ortaya çıkarıldı. Hürriyet’ten Ömer Erbil’e konuşan Arısoy, “Binanın bahçesinde yeni mozaikler var mı diye araştırmaya devam edeceğiz” dedi.
İstanbul’da 18. yüzyılda Zeytinburnu Askeri Hastanesi olarak inşa edilen tarihi bina, daha sonra subay çocukları için yurt, askerlik şubesi, tanzim satış yeri ve ardından 25 yıl Zeytinburnu Belediyesi başkanlık binası olarak hizmet etti. Belediye yeni binaya taşınınca da 3 yıl süren bir restorasyon süreci başladı. Restorasyon sırasında M.S. 5. yüzyıl olduğu sanılan Roma dönemi mozaiği bulundu. Mozaik camdan bir koruma altına alınarak ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Ancak mozaik motiflerinden devamının bina dışında olabilme ihtimali yeni Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un dikkatini çekti. Kendisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda hem müsteşar hem de bakan yardımcısı olarak uzun süre görev yapmasının da etkisiyle mozaiğin eksik parçalarının peşine düştü. Mozaik motifleri duvarların altında kesiliyor ve devamının olma ihtimalini güçlü kılıyordu.     İLKİNDEN DAHA BÜYÜK   İstanbul Arkeoloji Müzesi geçen yıl eylül ayında kurtarma kazılarına başladı. Yapılan ilk sondajda mozaik bulununca 110 metrekare alanda arkeolojik kazılara başlandı. Bina içerisinde yaklaşık 54 metrekare alanda bulunan mozaiğin devamı olan 90 metrekare büyüklüğündeki yeni mozaik ortaya çıkarıldı. Mozaiğin bir kısmında bozulmalar görüldüyse de bunların onarılabileceği uzmanlar tarafından belirtiliyor.   Geçen hafta İstanbul II Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurul raportörleri alana gelerek Kazı Rölöve Projesi’nin kontrolünü yaptılar. Şimdi kurulun kararı doğrultusunda yerinde koruma kararı çıkması halinde mozaik müzesi için düğmeye basılacak. Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy şöyle konuştu:   ‘BİNANIN KIYMETİ ARTTI’   “Geçen yıl açılan merkezimiz bundan sonra hayatını Kazlıçeşme Sanat adıyla sürdürecek. Zemin katında sanat galerisi, orta katta belediye meclisi salonu ve temsil makamları bulunmakta, üst kat sanat ihtisas kütüphanesi olarak hazırlanmaktadır. Roma dönemi mozaiği binanın değerini arttırmıştır. Devam eden kazı bitince burası aynı zamanda bir mozaik müzesi niteliği de taşıyacaktır. Binanın bahçesinde yeni mozaikler var mı diye araştırmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda mozaikle ilgili sempozyum yapacağız.”
İstanbul’un sur dışında bilinen tek mozaiği Zeytinburnu’nda ortaya çıkmıştı. Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un dikkati sayesinde belediye binasının dışında da yapılan araştırmada mozaiğin devamı ortaya çıkarıldı. Hürriyet’ten Ömer Erbil’e konuşan Arısoy, “Binanın bahçesinde yeni mozaikler var mı diye araştırmaya devam edeceğiz” dedi.

İstanbul’da 18. yüzyılda Zeytinburnu Askeri Hastanesi olarak inşa edilen tarihi bina, daha sonra subay çocukları için yurt, askerlik şubesi, tanzim satış yeri ve ardından 25 yıl Zeytinburnu Belediyesi başkanlık binası olarak hizmet etti. Belediye yeni binaya taşınınca da 3 yıl süren bir restorasyon süreci başladı. Restorasyon sırasında M.S. 5. yüzyıl olduğu sanılan Roma dönemi mozaiği bulundu. Mozaik camdan bir koruma altına alınarak ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Ancak mozaik motiflerinden devamının bina dışında olabilme ihtimali yeni Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un dikkatini çekti. Kendisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda hem müsteşar hem de bakan yardımcısı olarak uzun süre görev yapmasının da etkisiyle mozaiğin eksik parçalarının peşine düştü. Mozaik motifleri duvarların altında kesiliyor ve devamının olma ihtimalini güçlü kılıyordu.

 

 

İLKİNDEN DAHA BÜYÜK

 

İstanbul Arkeoloji Müzesi geçen yıl eylül ayında kurtarma kazılarına başladı. Yapılan ilk sondajda mozaik bulununca 110 metrekare alanda arkeolojik kazılara başlandı. Bina içerisinde yaklaşık 54 metrekare alanda bulunan mozaiğin devamı olan 90 metrekare büyüklüğündeki yeni mozaik ortaya çıkarıldı. Mozaiğin bir kısmında bozulmalar görüldüyse de bunların onarılabileceği uzmanlar tarafından belirtiliyor.

 

Geçen hafta İstanbul II Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurul raportörleri alana gelerek Kazı Rölöve Projesi’nin kontrolünü yaptılar. Şimdi kurulun kararı doğrultusunda yerinde koruma kararı çıkması halinde mozaik müzesi için düğmeye basılacak. Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy şöyle konuştu:

 

‘BİNANIN KIYMETİ ARTTI’

 

“Geçen yıl açılan merkezimiz bundan sonra hayatını Kazlıçeşme Sanat adıyla sürdürecek. Zemin katında sanat galerisi, orta katta belediye meclisi salonu ve temsil makamları bulunmakta, üst kat sanat ihtisas kütüphanesi olarak hazırlanmaktadır. Roma dönemi mozaiği binanın değerini arttırmıştır. Devam eden kazı bitince burası aynı zamanda bir mozaik müzesi niteliği de taşıyacaktır. Binanın bahçesinde yeni mozaikler var mı diye araştırmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda mozaikle ilgili sempozyum yapacağız.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yurt-haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.