Bakırköy Kent Konseyi’nden riskli yapıların tespitinde izlenecek yasal yol haritası
Bakırköy Kent Konseyi’nden riskli yapıların tespitinde izlenecek yasal yol haritası
Bakırköy Kent Konseyi, Marmara Depremi’nin 22’nci yıldönümünde, yaşanacak olası depremlerin en az can ve mal kaybı ile atlatılabilmesi için, riskli yapıların tespitinde izlenecek yasal yol haritasının anlatıldığı broşürleri ilçe genelinde dağıttı.
Deprem ve benzer doğal afetleri en az kayıpla atlatabilmek için, her düzeyde kurum ve kişilerin üzerine düşeni yapması gerektiği belirtilen broşürde, tüm kayıplar saygı ile anıldı. Bakırköy Kent Konseyi Sekreteri Halim Kızılımak öncülüğünde hazırlanan broşür, konsey üyesi ve aynı zamanda Yenimahalle Muhtarı olan Nihat Şahin ve Levent Küçük’le birlikte ilçe meydanında dağıtıldı.
Bakırköy Kent Konseyi Sekreteri Halim Kızılırmak, özellikle halkın yoğun olduğu noktalarda, AVM’lerde ve apartmanlarda dağıtımlara devam edileceğini söyledi. Bakırköy Belediyesi ve ilçe kaymakamlığı desteği ile çıkardığı broşürde şu bilgilere yer verdi.
Riskli Yapılar İçin Kimler Tespit İsteyebilir?
• Bakanlık tarafından, yapının risk tespitinin yapılması maliklerden talep edilebilir.
• Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince yöneticiler de risk tespiti talebinde bulunabilirler.
• Haklı gerekçesi var ise kat maliklerinden herhangi biri de risk incelemesi talep edebilir.
Riskli Yapıların Tespitini Kimler Yapabilir?
• Yapı malikleri tarafından masrafları kendilerince karşılanmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca lisans verilen kurum ve kuruluşlarca risk tespiti yapılabilmektedir.
• Risk tespitini yapmaya yetkili kurum ve kuruluşlar Bakanlık tarafından belirlenmektedir. Yetkili kuruluş risk tespit talebi sonrasında, yapılan tespite dair başvuran tarafa rapor vermek zorundadır. Ancak her yapı için tek bir adet tespit raporu düzenlenebilmektedir.
Risk Raporuna İtiraz Edilebilir mi?
• Alınan raporun gerçeği yansıtmadığını düşünen ve bu nedenle kesinleşmesini istemeyen malikler, raporun kendilerine ulaştığı tarih veya tebliğ tarihi ile birlikte 15 gün içinde rapora itiraz edebilirler. Rapora itiraz edilmesi halinde rapor, Bakanlık görevlileri ve öğretim üyeleri tarafından incelenerek karara bağlanır.
Bina Riskli İse Ne Yapılabilir?
• Risk raporuna itiraz olması ancak itirazın ret edilmesi veya itiraz olmaksızın kesinleşmesi sonrasında, eğer yapı yıkılmasını gerektirecek kadar riskli durumda ise, İdare tarafından yapı maliklerine 60 günden az olmamak üzere yapının yıkılması için süre verilir. Verilen süre içerisinde riskli yapının yıktırılmaması halinde, İdare 30 günlük ek süre verir, ayrıca yapının maliklerce yıkılmaması halinde Bakanlık ve ilgili müdürlükçe yıktırılacağı da tebliğ edilir.
Yıkım Sonrası İşlemler Nelerdir?
• Ana gayrimenkulün yıkımından sonra yapının taşınmaz üzerinde kat irtifakı ve kat mülkiyeti sona erer. Bunun sonucu olarak arsa, maliklere payları oranında tapu kütüğünde tescil edilir. Taşınmazın geleceği hakkında paydaşların en az 2/3 ün alacağı karar ile planlama yapılabilir. Karara katılmayan paydaşların paylarının ise diğer paydaşlarca açık artırma ile satılması esastır.
Güçlendirme Kararı Nedir, Nasıl Alınır?
• Hakkında yıkım kararı verilen yapının yıkılması için verilen süre içerisinde yapı malikleri tarafından güçlendirme kararı alınabilmektedir. Ancak bu işlem için, teknik olarak güçlendirme yapılmasının mümkün olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir.
• Yıkımına karar verilen bir yapının, güçlendirilmesinin mümkün olduğunun tespit edilmesi sonrasında, yapı kat malikleri tarafından da güçlendirme kararı alınabilir.
• Güçlendirme kararı için kat maliklerinin en az 4/5 inin onayı gerekir. Ancak yapının güçlendirilmesinin acil ve zorunlu olması durumunda, maliklerin 4/5 çoğunluk kararı aranmaksızın, yalnızca bir (1) kat malikinin ilgili mahkemeden alacağı karar ile de güçlendirme yapılması mümkündür. Mahkemenin vereceği, yapının acil ve zorunlu olarak güçlendirmesi gerektiğine ilişkin karar ile herhangi bir kat maliki güçlendirme çalışmalarına başlayabilir.
• Mahkemeden güçlendirme kararı alan yalnızca bir (1) kat malikinin yapıyı güçlendirme projesine ve tekniğine uygun olarak masrafı tüm kat maliklerine ait olmak üzere onarım faaliyetlerine başlayabilir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.