FİLMLER VE DİZİLER TOPLUMU GELECEĞE Mİ HAZIRLAR?
FİLMLER VE DİZİLER TOPLUMU GELECEĞE Mİ HAZIRLAR?
Ferzan Özer, Yeşilçam filmlerinin toplumsal ve ahlaki değerleri ön plana çıkaran, iyinin kazandığı, kötülüğün cezalandırıldığı hikâyeler sunduğunu, milli duyguların, dayanışmanın ve yardımlaşmanın ana teması olduğunu belirterek, günümüz dizilerini yazdı…
Film izlemeyi özellikle Yeşilçam filmlerini izlemeyi çok severim. Tekrar tekrar izler her seferinde keyif alırım.
Ayşe Barım ile ilgili gerçekler nedir? Nereye evrilir?
Bilmiyorum ama günümüz dizileri ile Yeşilçam filmleri arasında çok fark olduğunu görebiliyorum.
Yazayım diye düşündüm.
Yeşilçam filmleri, genellikle toplumsal ve ahlaki değerleri ön plana çıkaran, iyinin hep kazandığı ve kötülüğün cezalandırıldığı hikâyeler sunardı.
Sevgi, aile bağları, dürüstlük, çalışkanlık ve fedakârlık gibi kalplere dokunan konular işlenirdi. Bu filmler, topluma rehberlik ederdi.
Yeşilçam, fakirlik, sınıf çatışmaları, köyden kente göç gibi konularla dönemin toplumsal sorunlarını yansıtmaya çalışırdı.
Örneğin, “Gurbet Kuşları” gibi filmler, kentleşmenin etkilerini işlerken; “Selvi Boylum Al Yazmalım” gibi eserler aşk ve fedakârlık değerlerini işlerdi.
Karakterler (şimdi “cast” diyorlar) genellikle siyah-beyazdı; iyiler tamamen masum ve erdemli, kötüler ise tamamen çıkarcıydı. Bu, seyirciye ahlâki dersler vermeyi kolaylaştıran bir yöntemdi.
Ayrıca; milli duygular, dayanışma ve yardımlaşma temaları da güçlüydü.
Günümüz dizilerinde ise (pek izlemiyorum ama eşim izlerken göz ve kulak misafiri oluyorum) iyilik ve kötülük birbirinin içinde, karışık yer alıyor.
Karakterler daha gerçekçi ve karmaşık, bu da izleyicinin rolde kendini bulmasına ve yargı üretmesine yol açıyor.
Ancak bu durum, bazen kötü kahramanı popülerleştirerek olumsuz davranışların normalleşmesine de yol açıyor.
Bugünkü diziler, genellikle popüler kültürün bir yansıması olarak, tüketim alışkanlıklarını ve bireysel başarıyı öne çıkarıyor.
Moda, lüks yaşam, statü ve güç gibi konular sıkça işleniyor ve bu, toplumsal değerleri aşındırıyor.
Yeşilçam filmleri, toplumu eğitmek ve moral değerlerini güçlendirmek amacı taşırken, günümüz dizileri genellikle ticari kaygılarla daha bireysel ve popüler kültüre sesleniyor.
Eski dönem topluma ayna olmaya çalışırken, yeni dönem toplumu planlanan bir oyuna mı hazırlıyor?
Film ve dizi sektörü, toplumun kültürel kimliğini ve davranışlarını şekillendiren önemli bir güç. Bu güce dikkat edilmeli.
Filmler, toplumsal gelişim ve yönetim için kritik öneme sahip.
İki dönem arasındaki farkı yazınca durum beni biraz endişelendirdi. İzleyelim bakalım.
Bizler iyi değerlerimizle topluma birer ayna mı olacağız yoksa yeni dünya düzeninin planları dahilinde stüdyolardaki oyuncular mı?
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.