İBB'de borç gerilimi
İBB'de borç gerilimi
İBB nisan ayı meclis toplantılarının ilk birleşiminde 'borçlanma' gerilimi yaşandı. İBB AK Parti Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, 2021'de borçlanma üst limiti 32 milyar 354 milyon lira olan belediyenin, 57 milyar 602 milyon lira borçlandığına dikkat çekerek, "Tarihinde ilk defa Ekrem İmamoğlu yönetimindeki belediye yönetimi borçlanamaz hale gelmiş" ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) nisan ayı meclis toplantılarının ilk birleşimi, Saraçhane’deki Başkanlık Binası içindeki Meclis Toplantı Salonu’nda Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılı denetim raporu ile ilgili konuşan AK Parti Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar, İBB’ni borçları, işten çıkarılan işçiler ve ücretsiz dağıtılan halk süt ile ilgili konuştu.
40 milyar harcama
Kaynar, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun göreve geldiği tarihten itibaren 2.5 yılda 30 milyar TL borç yaptığını söyleyerek "İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılında 28 milyar 486 milyon gider yapmıştır. İETT’nin 2021 yılı gideri, 3 milyar 454 milyon TL, İSKİ’nin 2021 yılı gideri 7 milyar 494 milyon TL’dir. İSKİ ve İETT de dahil edildiğinde İBB’nin 2021 yılında toplam 40 milyar TL harcaması olmuştur. Bu harcamaya İBB’nin 30 adet şirketinin bütçesi dahil değildir. 2021 yılı bütçesinde merkezi idareden gelen paylar, belediye yönetimi tarafından 19 milyar 173 milyon TL olarak tahmin edilmesine rağmen, merkezi idareden İBB’ye 24 milyar 432 milyon TL gelmiştir. Görüldüğü gibi oluşturulan algının tersine merkezi bütçeden aktarılan paylar azalmamış, artmıştır. İBB’nin 2021 yılı yatırım harcamaları toplam 9 milyar 786 milyon TL’dir. İETT’nin toplam borcu, 2020’ye oranla yüzde 46 artmıştır" dedi.
15 bin kişi işten çıkarıldı
Kaynar, İBB’nin işten çıkarttığı kişilere ilişkin de "Sosyal demokrat olduğunu iddia eden partinin yönettiği bir belediye tarafından 15 bin kişi işten çıkarıldı. Yerine ise 45 binden fazla insan alındı" diye konuştu. Halk sütün pahalıya satın alındığını söyleyen Kaynar, "Israrla söylüyorum süt dağıtımınıza karşı değiliz. Ama kanuna uygun belediyenin menfaatine uygun bir şekilde yapın. Alımı ihalesiz yapılmış sütün 61 adet giydirilmiş araçlarla ve personelle dağıtılması sebebiyle oluşan ek maliyetler sonucu bir litre sütün belediyeye maliyeti aynı dönemde marketlerdeki satılan sütün maliyetinin bir buçuk katı olmuştur. Aslında bu dağıtım maliyeti değil, reklam maliyetidir. Keşke bütün çocuklara dağıtabilseniz. Bu kadar sütü dağıtıyor musunuz, o da belli değil ama oradan da ne yaptığınızı tahmin ediyorum. İyi bir şey yapıyorum diye bütün usulsüzlükleri gizleyerek onları kapatmaya çalışıyorsun. Israrla söylüyorum, süt dağıtın kardeşim, daha çok kişiye süt dağıtın. Ama çalmadan dağıtın olur mu" dedi.
Şişli'nin 2 koltuğu var
Kaynar, İBB'ye bağlı iştirak şirketlerinin batma noktasına geldiğini ve borçlanma limitlerini bitirerek borç alamayacak duruma geldiğini söleyerek, şirket yöetimlerinin tamamını Ekrem İmamoğlu'nun belirlediğini ifade etti. Kaynar, "Meclisin yönetim kurulu üyesi atama noktasında hiçbir yetkisi yok. Yönetimlere bakınca tamamının CHP'li eski il başkanları, kazanamayan belediye başkan adayları, il yönetim kurulları, eski milletvekilleri ve yakınları olduğunu görüyoruz. Eski İBB Genel Sekreter Yardımcısı Yeşim Meltem Şişli de 2 ayrı şirkette yöetim kurulu üyesi" dedi. İBB Meclisi, nisan ayı oturumunda AK Parti ve MHP grupları toplu ulaşıma yapılan yüzde 40'lık zammın ğrencilere yansıyan bölümünün İBB tarafından sübvanse edilmesi talebiyle teklif sundu.
SİYASET YAPMA DERDİNDESİNİZ
İBB CHP Sözcüsü Tarık Balyalı ise "Şimdi arkadaşlar siyasi şov yapacaklar diye kendilerine göre hesap yapmışlar. 260 milyon lira para değil deyip karşımıza getiriyorlar. AKP'nin strateji belli. İBB'nin gelirlerini azaltmaya giderlerini çoğaltmaya yönelik. Öğrenci yardımını, bursları veren, yurtları yapan biz. Bunların hiçbirinde en ufak bile bir katkınız yok. Sonra buradan ufacık bir şey yakalayarak siyaset yapma derdindesiniz" şeklinde konuştu. İBB İYİ Parti Sözcüsü Suat Sarı, "İBB'nin toplam bütçesinin yüzde 18'ine yakını şu an da sübvansiyona gidiyor. Yüzde 11 seviyeleri toplu taşıma sübvansiyonuna yüzde 18 olarak yükseldi, son dönemdeki mazot artıklarıyla birlikte. Başka bir gerçeği de görelim. 2018'de dolar 5 lirayken öğrenci abonmanı 85 lirayken bunun karşılığı 17 dolardı. Sayın Ekrem İmamoğlu 15 Ağustos 2019'da 85 liradan 40 liraya düşürdü. 2022'de de dolar 14.7 lira, 40 liraya düşmesinden sonra 109 liraya çıktı. 109 liranın karşılığı 7.4 dolar" dedi. Konuşmaların ardından oylanan öğrenci abonman ve bilet ücretlerinin sübvanse edilmesi teklifi alt komisyona sevk edildi. Ayrıca encümen ve ihtisas komisyonu üyeleri yenilendi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.