Şehrin ortasında insan sağlığına hizmet eden cennet köşe!
Şehrin ortasında insan sağlığına hizmet eden cennet köşe!
2005 yılında 14 dönüm araziye kurulan Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nin Türkiye’nin ilk tıbbi bitki bahçesi olduğunu biliyor muydunuz? Zeytinburnu Merkezefendi Mahallesi Yeniçiftlik yolu üzerinde bulunan Tıbbi Bitkiler Bahçesi’ni sizler için gezdik, gördük ve görüntüledik. Sizlerde haftanın her günü sabah 9 akşam 19 arası ücretsiz gezebilir, faydası kanıtlanmış yüzlerce bitki türünü görebilir ve kendinizi şehrin ortasında gürültüden uzak, yeşilin ve turkuazın tonlarının karıştığı cennet bir köşede hissedebilirsiniz.
Türkiye’nin ilk tıbbi bahçesi olan, Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi ekosistemimizin farkına varmak için de bir fırsat sunuyor. Bahçe bünyesinde gerçek anlamda faydası kanıtlanmış 716 farklı bitki türünü barındırıyor. Bitki türlerinin üzerindeki etiketlerde bulunan QR kod vasıtasıyla da, bitki hakkında geniş ve sesli bilgi almak mümkün.
Bahçedeki bitki atıkları doğal gübre olarak değerlendiriliyor ve böylece sentetik gübre ve ilaçlara başvurulmuyor. Sulama için ise damlama ve yağmurlama yöntemleri kullanılıyor.
Birçok üniversitenin inceleme yapmak için geldiği Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, Sağlık Bakanlığı tarafından da yakından takip ediliyor. Özellikle çocukların tabiatı bir bütün olarak görmeleri maksadıyla, kedi, köpek, tavşan, ördek, kaz, tavus kuşu, hindi, horoz, tavuk, kaplumbağa, arı, kuş ve böceklere de ev sahipliği yapıyor.
Bahçe bünyesinde bulunan Eğitim Araştırma Merkezi ve Sağlık Araştırmaları Merkezi, yerel, geleneksel ve doğal sağlık mirasımızı değerlendirmenin yanı sıra, tıbbi girişimlerin etkilerini ortaya koymak, insan ve tabiatın dengesine duyarlı, erişilebilir ve adil sağlık çözümleri sunmak üzere disiplinlerarası araştırmalara öncülük etmeyi hedefliyor. İhtisas kütüphanesi, yayınları, seminerleri ve atölyeleriyle de, ayrıca bir referans ve danışma merkezi olma yolunda ilerliyor.
HERBARİUM DOLAPLARINDA MUHAFAZA EDİLİYOR
Bitkiler çiçekli haldeyken toplanıyor, pres yapılarak kurutuluyor, kartonlara yapıştırılıyor, dondurucuda bekletiliyor, etiketleniyor ve sonrasında kurutulmuş bitki koleksiyonlarını saklamak için dizayn edilmiş odalarda herbarium dolaplarında etiketlenerek muhafaza ediliyor.
Etiketin üzerinde ise bitkinin Latince ismi ve isimlendireni, familyası, toplandığı yer, toplandığı yerin enlem, boylam ve yüksekliği, toplandığı habitatın özelliği, toplandığı tarih, toplayan ve teşhis eden kişinin isimi yazılıyor.
DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN GELEN BİTKİLER SERALARDA KORUNUYOR
Bünyesinde dünyanın sıcak ve ılıman iklime sahip bölgelerinden gelen bitkilere en uygun şartları sağlamak amacıyla oluşturulan biri büyük olmak üzere, sera bitkilerinin yetiştirilmesi amacıyla birde küçük serası var.
BİTKİLER BAHÇEDE BULUNAN LABORATUVARDA İNCELENİYOR
Bahçe içine konumlandırılan Laboratuvarda bitkilerin morfolojileri ve anatomileri inceleniyor, uçucu ve sabit yağ elde ediliyor, tentür, merhem, krem, parfüm, kolonya, ve sabun yapılıyor. Tüm bunların yanı sıra Kamboçya mantarı ve kefir üretilmekte olan laboratuvarda bitki zararlılarına karşı bitki özleri de hazırlanıyor.
HASAT EDİLİYOR, KURUTMA ODALARINDA SAKLANIYOR
Uygun zamanlarda uzmanları tarafından hasat edilen bitkiler, kurutma odasındaki raflara yerleştirilerek kurutuluyor, paketlenip birkaç gün dondurucuda bekletiliyor ve etiketlenip drog dolaplarında muhafaza ediliyor.
ORJİNAL TABİAT TAKVİMİ, AYLARA GÖRE DOĞA HAREKETLERİNİ GÖSTERİYOR
Bahçenin tam ortasında, üzerinde güneş saati bulunan orijinal bir tabiat takvimi var. 52 haftalık orijinal yapı, miladi aylara göre hangi aylarda hangi doğa hareketinin olduğunu gösteriyor.
TÜM İLAÇLARIN HAMMADDESİ BİTKİDİR
Tüm ilaçların hammaddesinin bitki olduğunu söyleyen Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, amaçlarının Zeytinburnu’nda yaşamış, meşhur Mesir Macununun da mucidi olarak bilinen ünlü hekim Merkez Efendi’nin döneminde yaptığı şeyleri günümüze taşımak olduğunu belirtti.
Türbesinin de Zeytinburnu’nda yer aldığı ve en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan Merkez Efendi anısına, 2000 yılından bu yana her yaz başında Geleneksel Tıp Festivali düzenleniyor. Festivalde, bitkilerle tedavi, beslenme şekilleri ve bitkilerle ilgili yapılan çalışmalar anlatılıyor.
Biyoloji, Ziraat Mühendisliği, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Bahçe Ziraatı, Organik Tarım ve Seracılık bölümü öğrencilerine staj yapma imkanı da sunan Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, şehrin kalabalığı, gürültüsü, beton yığınları arasından sıyrılıp temiz hava almak ve toprakla temas etmek isteyen herkese açık.
Sabah 9 Akşam 19 arası ücretsiz misafir kabul eden bahçeyi grup olarak ziyaret edecekseniz, önceden haber vermeniz halinde bir rehber eşliğinde bahçeyi gezebiliyorsunuz.
GÖNÜLLÜ BAHÇIVAN OLABİLİRSİNİZ
Gelmek istediğiniz günden birkaç gün önce bahçeyi arayarak bahçenin gönüllü bahçıvanı olabilirsiniz. Pazar günü hariç her gün fide dikme, bitki yerlerini değiştirme, hastalık ve zararlıları doğal yollarla kontrol altına alma, ağaç çanaklarını temizleme ve süsleme gibi faaliyetlerde bulunabilir, her yıl belirli tarihlerde düzenlenen atölyelere katılabilirsiniz.
ADRES: Merkezefendi Yeniçiftlik yolu
0212 664 41 55
Liklere tıklayarak, Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi Hakkında Daha Geniş Bilgi Alabilirsiniz
http://ztbb.org | bilgi@ztbb.org
https://www.facebook.com/zeytinburnutbb
https://twitter.com/zeytinburnutbb
https://www.instagram.com/zeytinburnutbb
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.