Çocukluğumda ilk kez mahallemizin muhtarı ile tanışmam, ilkokula kaydımın yapıldığı gündü.
***
Babaannemle muhtar amcaya gidip Eyüp Nişancı ilk öğretim okuluna kayıt için ikametgah belgesi ve nüfus cüzdanı sureti almıştık. (günümüzde “muhtar amca” kadın muhtarlarımız da var. Temennim sayılarının artmasıdır.)
***
Mühürünü kağıda basması çok havalı gelmişti. Önemli bir adam diye düşünmüştüm, babaanneme sordum mu, sormadım mı, cevap verdi mi, vermedi mi hatırlamıyorum.
***
Dördüncü sınıf hayat bilgisi dersimize kadar muhtarın önemini öğrenemeyecektim. Benim için mahallemizin muhtar amcası idi, mühürü vardı, o mühür bazı kapıları açıyordu.
***
Derste; mahalle, köy, ilçe, şehir, ülkelerde yaşayanların ortak bir yaşam sürdürebilmeleri için yasa, yargı, adalet dışında bir de idare edilmeleri gerekiyordu.
***
Bu idare de ikiye ayrılıyordu.
***
Küçük yerleşim birimler için yerel idareler, ülke geneli için merkezi idare. Bu iki yapı birbiri ile uyum içinde çalışmalıydı.
***
Halkın huzur ve refahı buna bağlıydı.
***
O derste muhtar amcanın ne iş yaptığını anlamaya başlamıştım. Mahallede yaşayan, mahallenin ihtiyaçlarını bilen, komşuları tanıyan biri olması önemliydi.
***
Mahallenin bir ruhu vardı, muhtar da bu ruhu oluşturan faktörlerden biriydi.
***
Evimizin ihtiyacını nasıl bizden başkası daha iyi bilemezse mahallenin ihtiyacını da muhtarımız biliyordu.
***
En iyi çözümleri bulmak için de diğer mahallelerle iletişim kuruyor, okuyor öğreniyor ve gelişmemiz için heyeti ile birlikte çalışıyordu.
***
Dahası da vardı. Bir de merkezi yönetimleri oluşturan siyasi partilere bağlı belediyeler vardı. Bu yapılar da ilçelerde şubeler oluşmuştu.(1984 yılında büyükşehir belediyeleri kurulduktan sonra ilçe yapılanmaları günümüzdeki halini aldı.)
***
Muhtarlar bu yapılarla da işbirliği yapıyordu elbette. İlçe belediye şube başkanı ve ekipleri de aynı ilçede yaşayan kişilerden oluşmalıydı diyordu öğretmenimin sesi.
***
İlk okul sırasındaki bu ders ne kadar önemliymiş. Şimdilerde böyle bir bilgi aktarımı var mı okullarda bilmiyorum.
***
Yetişkin olduğumda siyasete ilgi duymamın bir nedeni de, okula kayıt esnasındaki muhtar amca ve mühür olabilir.
***
Ancak en önemli bilgi, yerel yönetimlere seçilen kişilerin o mahallelerde yetişmiş olması. Ailelerinin de o mahallede olmasıydı. Çünkü toplumlar ailelerle vardır ve çok önemlidir.
***
İlçelerin, illerin projeleri olur. Kişilerin projesi olmaz. Kişiler değişir, ihtiyaçlar devamlıdır.
***
Çünkü her bölgenin coğrafyası ve insan yapısı farklıdır. Kişiye bağlı değildir.
***
O bölgede büyümüş, yaşamış kişilerin duygusal bağı da pozitif etkiler yaratır.
***
Bölgemize dışarıdan gelecek liderin uyum sağlayıp aynı duygu durumunu hissetmesi bir zaman alır. Bizim kaybedecek zamanımız kalmadı ki!
***
Mahalle yapılanmalarının belediyeler için kendi adaylarını çıkarması ve siyasilere önerilerini etkili bir şekilde iletmesi en doğru yoldur kanımca.
***
Bizim önümüzdeki seçimde üzerimize düşen görev şudur.
***
Üyesi olduğumuz Sivil Toplum Örgütleri ve mahalle yapılanmaları olarak ne istediğimize karar vermek.
***
Şunu unutmayalım aslında biz bizim konforumuzu, güvenliğimizi, halk sağlığımızı koruyup düzenleyecek kişi ve ekibi görevlendireceğiz.
***
Bu durumda özne biziz.
***
En doğru adayı önerip arkasında durmalıyız. Birlik beraberlik için de iletişimimizi sağlam kurmalıyız.
***
Mahallemiz ve ilçemiz için elele.