1959 yılından başlayarak Türkiye'nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı. 1969 yılında, sanat yönetmeni olduğu ve Türkiye'de politik tiyatronun gelişiminde öncü rol üstlenen Dostlar Tiyatrosu'nu kurdu.
***
31 Temmuz 2024 tarihinde, vedasını kendi yazarak aramızdan ayrılan değerimiz Genco Erkal’dı.
***
Gitmeden önce şu sözleri ile vedalaşmıştı.
"Hoşça kalın dostlarım benim, hoşça kalın! Sizi canımda canımın içinde,
kavgamı kafamda götürüyorum.
Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın... Resimlerdeki kuşlar gibi dizilip üstüne kumsalın, mendil sallamayın bana istemez... Tek hecesiz elveda”
***
Milli değerimizdi,
Milli gururumuzdu.
Yüreğimizdeki bayrakları yarıya indirerek uğurladık.
***
Toplumların değerini oluşturanlar o toplumun yetiştirdiği sanatçıları ve bilim insanlarıdır. Büyük vizyon sahibi Atatürk’ün sanatçılar ile ilgili sözlerinden biri de şudur:
“Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa, tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve âlîl bir kimse gibidir. Hatta kaydettiğim manayı bu söz de ifadeye kâfi değildir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.”
***
Yitirdiğimiz milli değerlerimizin ardından hüznümüzü ve yasımızı içimizde yaşarken, yüreğimizde taşıdığımız milli sembolümüz olan bayrağımızı da yarıya indirerek selamlıyoruz milli kaybımızı.
Nurlarda uyu Genco Erkal.
Bizi merak etme!
***
Biz; milli olmayan, ulusumuza değer üretmeyen, ortak tarihimizde yer almayan, hatta mehmetçiğimizin canına bedel olan, ölmüşler için milli yas tutmaz, en değerlimiz bayrağımızı değil yarıya bir milim bile indirmeyiz...